Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

TÖRTÉNETEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK AZ EGÉSZSÉG UTÁNI KUTATÁSOKBÓL, FELFEDEZÉSEKBŐL

Tojáspatkolás mesterien

Húsvét
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2022.04.14 11:40
Tojáspatkolás mesterien

Bár a tojásnak – mint ősi termékenység szimbólumnak – a díszítése sok ezer évre tekint vissza, a húsvéti tojásfejtés szokása nem ilyen régi. A tojások megáldásáról már a 4. században megemlékeznek a keresztény egyházi iratok, de ez csak a 12. században vált szokássá.

húsvétkor megszentelt tojások festése, díszítése főleg Kelet-Európában volt szokásban. A régi keresztény hagyomány szerint a húsvéti tojás színe piros, és csak az utóbbi időben lett többféle színű.

Hazánk nagy részén ismert a húsvéti tojás hímzéseírása, amikor forró méhviaszba mártott, pálcára erősített fémcsövecskével, kihegyezett tollvéggel rajzolták meg a tojás felszínére a különféle díszítő mintákat, aztán a tojást festéklében főzték vagy áztatták. A vízfürdő után a megszáradt tojásokról a kemény viasz lekaparták, és így a színtelenül maradt díszítmény kirajzolódott.

Tőlünk nyugatra alakult ki az a módszer, hogy az egyszínűre festett tojásra savval írtak virágbokrokat, virágindákat vagy koszorúkat, illetve hosszabb szöveget is.

Ezeket az utóbbiakat szerelmi ajándékként is adták a lányok.

Hazánkban e díszítésmódot a nyugati határszélen, valamint a németlakta vidékeken ismerik.

A másik tojásdíszítési mód a patkolt tojások készítése, amikor egy könnyűfém, kovácsoltvas, réz, ólom rátéttel, gyakran ólomlemezből formázott lópatkó motívummal díszítik a tojást. Ezeket a fémből készült parányi részeket a kifújt tojáshéjhoz szegezik.

Egy tökéletesen elkészített patkolással díszített tojás, akár egy arany nyaklánc árát is megérheti!

A virtuóz tojásdíszítők kényes műveit múzeum is őrzi. 2013-ban Markazon nyílt egy tojásmúzeum, ahol László Gyula tojáspatkoló állandó kiállítása látható. Az országban több híres tojáspatkoló alkot: Zsigóné Kati népi iparművészHanzel László Somogyvámoson, Kiss Kálmán neve is ismert Baranyából, Erzsébet községből.

A hazai tojáspatkolók között a leghíresebb talán Bognár László (1957-2013) volt, aki harminc évig patkolt tojásokat olyan egyedi technikával, melyet saját maga alakított ki.

A cikk címképén is az ő munkái láthatók.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk
minden kedves követőnknek, ügyfelünknek, Olvasónknak,
és az életmódváltás iránt érdeklődő nagyközönségnek!

 

Ha te is tartasz a húsvéti lakomák okozta plusz kilóktól, a nehéz emésztéstől, a puffadástól, kajakómától, ugyanakkor nem akarsz lemondani a szokásos finomságokról, akkor kattints a gombra és azonnali segítséget kapsz ezek megelőzéséhez.!

Még van pár nap húsvétig, ha még most rendelsz tőlünk, akkor még Nagycsütörtökön megkaphatod a kiválasztott könyveket és/vagy termékeket.

 

Tavaszi sláger ajánlataink

Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix,

Testszerviz Fodroskel,

az Élet írta szakácskönyv

Kulcs könyvcsomagunk

Cél a 100 év! könyvünk.