Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

TÖRTÉNETEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK AZ EGÉSZSÉG UTÁNI KUTATÁSOKBÓL, FELFEDEZÉSEKBŐL

Tejcukros veszedelmek

Kulcs könyvek
Egészséges táplálkozás
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2022.12.08 13:50
Tejcukros veszedelmek

Egyre többet hallani a laktóz intoleranciáról.

Tudj meg többet róla, hogy felismerd, és tenni is tudj ellene!

Olvasd el a cikkünket!

Mi a laktóz intolerancia?

Manapság egyre gyakrabban hallani a laktóz intoleranciáról. Ekkor az emésztőrendszer nem tudja maradéktalanul lebontani (azaz megemészteni) a tejcukrot, ugyanis az ehhez szükséges laktáz enzimből nem termelődik elegendő.

Tehát a laktózintolerancia egy enzimhiány, amelynek lehetnek genetikai okai, azaz öröklődik.

Másodlagos laktóz intolerancia

Manapság azonban egyre több embert érint a másodlagos laktóz intolerancia, amelynek hátterében valamilyen más betegség áll. Ilyen lehet a gluténérzékenység, bélgyulladás vagy a vékonybélben – amely a gyomor és a vastagbél közötti bélszakasz, ahol az étel emésztése és a megemésztett tápanyagok felszívódása befejeződik –, az ott lakó baktériumok száma drasztikusan megnövekszik a vastagbél irányávól.

A vastagbél az a bélszakaszunk, ahol a velünk élő bélflóra (azaz baktériumok és más mikroszkopikus élőlények túlnyomó többsége) túlnyomú többsége megtalálható.

Ha valamilyen oknál fogva ezek a parányi élőlények átkerülnek a vékonybélbe is, akkor túl sok baktérium lesz a vékonybelünkben s, ami már mindenféle bajt, betegséget okoz.

Tünetek

Abban az esetben gondolj laktózintoleranciára, ha tej vagy tejtermék fogyasztása után jelentkező a

  • laza, hasmenéses széklet,
  • puffadás,
  • gyakori teltségérzet,
  • hasi fájdalom és
  • hányinger, hányás,
    történik jellemzően a tejfogyasztást követő 30-120 percben.

A fentiek miatt bekövetkezhet kóros fogyás is.

A fenti tüneteknél jelentős egyéni különbségek lehetnek a laktáz enzim egyénileg elérő aktivitása miatt. Ez azt jelenti, hogy akiknél alacsony vagy teljesen hiányzik az enzimtermelődés már kis mennyiségű tejtermék is okozhat panaszokat, míg másoknál, ahol csak kisebb mértékű a laktáz ezim aktivitásása) kis mennyiség elfogyasztása még nem jár tünetekkel.

A tejtermék fajtájától is függhetnek a panaszok, az érintettek többsége a savanyított, erjesztett formákat (tejföl, túró, joghurt) jobban tolerálja, mint a nyers tejet.

Laktózmentes tej

Ha valakinek laktóz intoleranciája van, azaz valamilyen oknál fogva nincs laktáz enzime, akkor ő csak laktózmentes tejet vagy tejterméket fogyaszthat, vagy a tejet és tejtermékeket el kell hagynia.

A laktózmentes tejben azért nincs laktóz, mert a tejgyárban a tejhez adnak laktáz enzimet, amely elvégzi helyettünk a laktóz emésztését.

A hosszabb érlelésű sajtokra ráírják, hogy természetes módon laktózmentes, mert a sajt érlelődése közben a sajtban levő cukrot (szénhidrátot) az erjesztő baktériumok elhasználják.

Ismerd meg a tested működését!

Manapság az egészségünk visszanyeréséhez, vagy a jó állapotának a fenntartásához elengedhetetlen a megfelelő tudás. Ahhoz, hogy felismerjük mi a helyes és mi nem az életmódunkban, étrendünkben, ismerni kell az összefüggéseket.

Ezt a tudást adják a Testszerviz Kulcs könyvek!

Kattints ide, és rendeld meg a teljes könyvcsomagot nagy kedvezménnyel!


Ha már van Kulcs könyved, de nincs meg a Kulcs a tápanyagokhoz és a Kulcs az immunrendszerhez című, akkor szerezd be gyorsan ezeknek a példányait, mert ezekben a könyvekben olvashatók a tápanyagdús ételek titka, és az, hogyan működik a immunrendszer, aminek fontos része a bélflóra.

Nincs hatékony védelem a kórokozók ellen, ha nem jó a bélflóra összetétele, illetve valamilyen kezeletlen ételérzékenység van a háttérben.

Ahhoz, hogy ezt megértsük és hathatósan támogassuk a gyógyulást, rendelkezni kell a megfelelő tudással!


Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs az immunrendszerhez című Testszerviz könyvet!


Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyvet!


A bélflóra rendbetétele

Ha nincs rendben a bélflóra, és emésztési panaszok vannak, akkor sokat tehetünk annak helyreállításáért!

A Vitalissimo webáruház nagyszerű terméket kínál erre a célra a NATUR TANYA®  termékkínálatából!

Kattints ide, és rendeld meg a NATUR TANYA® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ terméket!


Kattints ide, és olvasd el a bélflórával foglalkozó részletes cikkünket, ahol további fontos tudnivalót találsz, ami befolyásolja az egészségedet!