Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

Életmódváltás lángos nélkül?

Szabados Pál
Szabados Pál
2022.01.26 13:57
Életmódváltás lángos nélkül?

palacsintán kívül közkedvelt ételünk a lángos vagy langalló, amit kenyérlepénynek is hívnak. Lángosos nélkül nálunk nincs piac, nincs strand. És nem kell, hogy az egészséges táplálkozásból kimaradjon!

Ez az ételünk, hasonlóan a palacsintához régi, bár nem magyar gyökerekre vezethető vissza. A legelterjedtebb nézet szerint a lángos a török hódoltság (1541–1699) alatt kerülhetett hozzánk.

Hagyományosan kelt, sós tésztából készül, és leggyakrabban fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal fogyasztjuk, de van kolbászos és juhtúrós változat is.

Az étel eredetét tekintve összekapcsolható lehet a kenyérsütéssel, hiszen a kenyérdagasztás során ún. „teknő kaparékból” készülhetett, és a kemence elülső részében süthették ki.

Régen a hetente egyszer megsütött 3-5 kilós kenyerek tésztája dagasztóteknőben készült, aminek az oldalára tapadt tészta maradékából lapos lepényeket formáztak, amiket a kenyerek után a kemencében megsütöttek. A hagyományos lángoson kívül, ami liszttel, élesztővel és vízzel készül, krumplislángos is készíthető, aminek tésztáját nyers, reszelt burgonyával vagy krumplinyomón átnyomott főtt krumplival gyúrnak össze.

A lángos magyar hatásra terjedt el Ausztriában és Csehországban.

A lángost nem kell nélkülöznie annak sem, aki gluténmentes változatot szeretne készíteni, édesen vagy sósan, a Vitalissimo webáruházban megrendelhető, az Éléskamra megoldáslisztek között kapható, Éléskamra lángos lisztkeverék.

Az egyik kedvelt életmódváltó lángos a Felhőlángos! A receptje rendkívül egyszerű, az íze pedig fantasztikus!

Felhőlángos recept itt!

Légy tájékozott az életmódváltó ételek készítésekor felhasználható élelmiszerek tápanyagtartalmáról a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvéből!

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.
Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,
akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban
!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

Megjegyzés: a cikk címképének forrása a Wikipédia “Lángos” cikke.