Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

A palacsinta örök!

Desszertek
Gluténmentes
Cukormentes
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2022.01.24 11:56
A palacsinta örök!

„Már az ókori…” ugye ismerős ez a mondatkezdés? Íme a mondatkezdés folytatása…

Már az ókorban is, pontosabban a Római Birodalomban is sütöttek palacsintát. Sőt!

Innen terjedt el és maradt fenn előbb a birodalom romjain felépülő utódállamokban, mint például a mai Angliában, Franciaországban („crêpe”) vagy éppen Romániában, és jutott el Amerikába (pancake) is. Ez utóbbi változatba tesznek sütőport is, így a tészta könnyű és vastag lesz.

Romániát azért említem, mert a nyelvészek szerint a mi palacsinta szavunk a román nyelvből érkezett hozzánk, a palacsinta román szava („plăcintă” – lepény, lángos) a latin „placenta” (lepény) szóból ered.

Ezt a kedvelt, vékony sült lepényt (a szóval együtt), már mi adtuk át az osztrákoknak. Az ausztriai németben a palacsinta neve ugyanis: Palatschinken.

Dél-Németországban már Pfannkuchen-nek, Észak-Németországban pedig Eierkuchen hívják.

A folyékony tésztalapból serpenyőben mindkét oldalán megsütött tésztát aztán mindenféle finomsággal megtölthetjük. Az „eredetinek” mondható római változatot húsos töltelékkel fogyasztották.

Ma már sokféle palacsintát ismerünk a hortobágyi húsos palacsintától a lekvároson, és túróson át olyan különlegességekig, mint a Gundel-palacsinta.

Az első Gundel-palacsintát maga Gundel Károly (1883–1956) készítette, aki a darált dióval, rummal és mazsolával töltött palacsintát tojássárgájából, tejszínből és kakaóporból készült étcsokoládé öntettel tálalta. Az eredeti teljes recept természetesen titkos, és csak a világszerte ismert Gundel étteremben ismerik.

A palacsintát nem kell nélkülöznie annak sem, aki gluténmentes változatot szeretne készíteni, édesen vagy sósan, a Vitalissimo webáruházban megrendelhető, az Éléskamra megoldáslisztek között kapható, Nagyi palacsintája lisztkeverékből.

Az édes változathoz a tésztába és/vagy a töltelékbe ajánljuk a Dia-Wellness cukorhelyettesítőt.

Egyre népszerűbb a csokoládés, mogyorókrémmel töltött palacsinta, amihez kiváló egészséges csokoládé és mogyorókrémeket ajánlunk!

Légy tájékozott az életmódváltó ételek készítésekor felhasználható élelmiszerek tápanyagtartalmáról a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvéből!

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni, akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!