Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

Egy kis szakácskönyv történelem

Szabados Pál
Szabados Pál
2022.01.13 11:12
Egy kis szakácskönyv történelem

A szakácskönyvek mindig is rendkívül népszerűek voltak, hiszen az ember alapvető gasztronómiai igényét elégítik ki: a céljuk ízletes és változatos ételek receptjeinek az összegyűjtése és közreadása.

A Wikipédia szerint az első szakácskönyvek a legrégebbi kultúrákban sem voltak ismeretlenek. Kínában már 3000 évvel ezelőtt kiadták a „Sárga könyv” nevű receptkönyvet.

Európában az első ismert középkori szakácskönyv északkelet Spanyolországban terjedt el még kéziratos formában. Az első nyomtatott európai receptgyűjteményt, a Platina néven író olasz humanista, Bartolomeo Sacchi latin nyelvű munkáját 1475-ben, amit Rómában adtak ki.

Az első ismert magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv csak mintegy 200 évvel később, a 17. század végén jelent meg. A „Szakáts mesterségnek könyvetskéje” (Szakácsmesterségnek könyvecskéje) című művet Misztótfalusi Kis Miklós nyomdász adta ki Kolozsvárott 1695-ben, majd 1698-ban.

Ma már elképzelhetetlen, hogy egy új táplálkozási irányzat elterjedne anélkül, hogy ne adna ki saját szakácskönyvet.

Ez a Testszerviznél sem történt másként. Nem volt véletlen, hogy a 3 hónapos Testszerviz programon résztvevő ügyfeleink is egyre többször lepték meg a konzultánsainkat egy-egy nagyszerű recepttel.

Ezekből a receptekből már az első év végére kiadásra érdemes mennyiség gyűlt össze.

Így született meg Az élet írta szakácskönyv, ami nem véletlenül viseli az „alakformáló szakácskönyv” elnevezést.

Ez a könyv azoknak szól, akik egészségesen és bőségesen szeretnének táplálkozni, nem lemondásokkal teli táplálkozást akarnak!