Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Vitalissimo Egészséges Receptek

Fitt körtés- sós karamellás fehércsoki mousse torta

Marianna receptek
Desszertek
Gluténmentes
Testszerviz receptek
Szűrés törlése
Mányik Marianna
2022.08.19 13:18
Fitt körtés- sós karamellás fehércsoki mousse torta

Augusztus az oroszlánkirályság hava. Én magam is ebben a jegyben születtem. Igyekeztem ennek kapcsán egy hozzám abszolúte illő, különleges, tökéletes ízharmóniát alkotó, kalóriaszegény tortát alkotni. Fogadjátok szeretttel! Bármilyen ünnepi alkalomkor megállja a helyét. - Marianna

Fitt körtés- sós karamellás fehércsoki mousse torta

Hozzávalók:

A tortalaphoz:

  • 4 db tojás
  • 3 csapott evőkanál eritrit
  • ½ cs. sütőpor
  • 4 evőkanál mandulaliszt
  • 1 csipet só
  • Diónyi vaj és + mandulaliszt a tortaforma kikenéséhez

A körtezseléhez:

  • 2 db közepes nagyságú körte
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál bourbon vanília kivonat
  • 1 evőkanál eritrit
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 150 ml víz

A fehércsoki moussehoz:

  • 200 gr cukormentes fehércsokoládé
  • 50 ml növényi tej
  • 300 ml habtejszín (cukrozatlan)
  • 2 evőkanál eritrit
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 50 ml víz

A sós karamellhez:

  • 2 evőkanál barna nádcukor - lehet helyettesíteni édesítőszerrel
  • 100 ml növényi tej
  • 1 nagy csipet só
  • 100 ml rumos-mandulás fügelekvár vagy más gyümölcslekvár ízlés szerint
  • Sótlan pisztácia



Elkészítése:

A 28 cm-es tortaformát kivajazzuk és mandulaliszttel meghintjük. A tojásokat kettéválasztjuk.

A fehérjét csipet sóval félkeményre, majd az eritritet hozzáadva kemény habbá verjük.

A tojássárgákat hozzáadva hólyagosra tovább mixeljük, majd a sütőporral elkevert mandulalisztet óvatosan beleforgatva 180 fokon előmelegített sütőben megsütjük.

A körtezseléhez meghámozzuk a gyümölcsöt és apró kockákra vágjuk. A zselatint 100 ml hideg vízbe beáztatjuk, majd a körtéhez keverve a többi hozzávalóval és még 50 ml vízzel felforraljuk, kihűtjük.

A kihűlt tortalapot megkenjük a rumos mandulás fügelekvárral, majd a kihűlt és kocsonyásodó körtezselét rákanalazva a hűtőben megszilárdítjuk.

A mousse réteghez a fehér csokoládét apróra törjük és ½ dl növényi tej hozzáadásával  mikróban felolvasztunk. 

A zselatint kb. 50 ml  hideg vízbe beáztatjuk. A habtejszínt az eritrittel kemény habbá verjük. Beleforgatjuk a kihűlt fehércsokit, a mikróban felmelegített, langyos zselatint és a körterétegre simítjuk. Hűtőben ezt a réteget is rádermesztjük.

A sóskaramell öntethez a barna nádcukrot felolvasztjuk, a növényi tejjel felöntjük, sózzuk és cseppfolyóssá főzzük.

A tortáról levesszük a karimát, a kihűlt és megdermedt karamell krémmel bevonjuk, a szélét sótlan, durvára tört pisztáciával díszítjük. Földi cseresznyével (physalissal) koronáztam meg.

Köszönjük a receptet és a képet Mányik Mariannának!

MARIANNA TOVÁBBI RECEPTJEIT ITT TALÁLOD!