Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

TÖRTÉNETEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK AZ EGÉSZSÉG UTÁNI KUTATÁSOKBÓL, FELFEDEZÉSEKBŐL

Napkonzerv

Szabados Pál
Szabados Pál
2022.11.21 10:40
Napkonzerv

A D3-vitamin fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Különösen igaz ez az őszi-téli hónapokra!

Olvasd el a cikkünket, és tudd meg, hogy mit mond ma a tudomány a D3-vitaminról!

Őszi-téli naphiány

Az Index.hu hírportálon megjelent cikk szerint hazánkban a téli időszak végére szinte mindenkinek kimerül a D-vitamin készlete, így szinte mindenki vitaminhiányban szenved.

A mára már egységessé vált szakmai megítélés szerint az októbertől márciusig tartó időszakban szükséges a D-vitamin pótlása.

Nyáron elég 15 perc

A késő tavaszi, nyári időszakban, amikor verőfényes napsütés van, naponta elegendő csak egy negyed vagy fél órát a szabadban lenni, és a napsütésnek kitenni a végtagjainkat, vállunkat és az arcunkat, és a bőrünk képes a napsugárzás hatására biztosítani a napi D-vitamin szükségletet.

Azt is kijelenthetjük, hogy ez inkább a fehér bőrűekre igaz, mert a barna bőrűeknek, a nyáron lebarnultaknak ennél több időre lehet szükségük.

Emellett persze az is igaz, hogy nyáron a napi pár órás szabadban tartózkodás mindenkinek biztosítja a szükséges mennyiséget ebből a fontos vitaminból.

És máskor?

Októbertől márciusig ugyanakkor mindenkinek ajánlott D3-vitamin-készítmény rendszeres fogyasztása.

Ebből a vitaminból az orvosi ajánlásban a felnőtteknek napi 2000 NE mennyiség, ami élelmiszerből még jól összeállított étrend mellett sem biztosítható, sőt, a szokásos étrend alig tartalmaz D-vitamint.

Étrenddel reálisan bevihető mennyiség mindössze napi 80 NE.

Tudományos részletek

A D-vitamin azért különleges, mert sok más vitaminnal ellentétben a szervezetünk is elő tudja állítani. Ehhez elegendő, ha a bőrt elég UV-B (azaz bizonyos hullámhosszú ultraibolya) sugárzás éri. Ez csak a természetesen napfényben van benne, a villanyfényből már nem jut el hozzánk.

Önmagában a napsugárzással D-vitamin-túltermelés nem váltható ki, mert ahogy barnul a bőrünk, a fokozódó pigmenttartalom gátolja a D-vitamin-képzést.

A kora ősztől késő tavaszig ajánlott D3-készítmények valójában nem a vitamint, hanem annak egy kolikalciferolnak nevezett előanyagát tartalmazzák, amiből a szervezetünk állít elő D-vitamint.

A D-vitaminnal kapcsolatban sokféle tévhit él. Ezek közül az egyik leggyakoribb a vitamin túladagolásával kapcsolatos. A tény az, hogy az orvosi ajánlásnál nagyobb mennyiség bevitele is csak nagyon hosszú távon okozhat észlelhető tüneteket.

Így a forgalomba hozott készítmények teljesen biztonságosak, amennyiben betartjuk az adagolási útmutatót.

Miért fontos a zsírban oldódó D-vitamin?

Ez a vitamin minden sejtünkre hatással van, és hiánya számos betegséget okozhat. Ilyen például a gyermekkori rachitis (régi nevén angolkór) és a osteomalacia, ami csontlágyulást jelent.

A csontjaink egészségén kívül az immunrendszerünk sem működik jól, ha nincs elég ebből a vitaminból.

Megfelelő D-vitamin-szinttel 70-80 százalékkal lehet csökkenteni a felső légúti betegségek gyakoriságát az őszi-téli időszakban. Ez igaz a fertőzéssel terjedőkre is!

Ma már bizonyított a D-vitamin gyulladáscsökkentő hatása is, és a Covid–19-járvány idején kialakított klinikai eljárások során igazolódott az is, hogy a vírusfertőzéshez társuló, veszélyt jelentő ún. citokinvihar kivédésében milyen fontos szerep jut ennek a vitaminnak. Erről gyakran olvashattunk a járványügyi korlátozások idején.

Szintén fontos területe a D-vitaminnal kapcsolatos kutatásoknak a női termékenység. Sok nőgyógyászati betegséggel és a meddőséggel összefüggésben kimutatható az alacsony D-vitamin-szint káros hatása.

A nők 60 százalékát érintő PCOS-ben a D-vitamin-ellátottság-hiány megszüntetésével a ciklus rendeződhet, és a teherbeesés esélye növekedhet.


Testszerviz Vitalissimo webáruház megoldások

Amellett, hogy a Kulcs az immunrendszerhez és Kulcs a tápanyagokhoz című könyvből sokat megtudhatsz erről a vitaminról is, mint olvasható volt, fontos a D3-vitamin pótlása és tudni róla!

Éppen ezért rendeld meg ezeket a könyveket!

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs az immunrendszerhez című könyvet!


Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet is!


A Kulcs könyveink mellé ajánljuk a következő termékeket is:


A Swedish Nutra C+D3 folyékony vitamin koncentrátum hatékony immunstimuláló, csökkenti a fáradtságot, és alkalmas a szervezet oxigénszállító képességének növelésére.

Véd a szezonális betegségek ellen, rendszeres fogyasztásávak megelőzhető a D-vitamin hiánya.

Kattints ide, és rendeld meg
a folyékony svéd C+D3-vitamin komplex készítményt!További D3-vitamin kínálatunk itt található:

Kattints ide, és tedd be a kosaradba a kedvenc D3-vitaminkészítményedet!