Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

TÖRTÉNETEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK AZ EGÉSZSÉG UTÁNI KUTATÁSOKBÓL, FELFEDEZÉSEKBŐL

Májunk csodaszere

Testszerviz életmód
Életmódváltás
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2022.05.09 12:07
Májunk csodaszere

A máj az emberi szervezet leginkább regenerálódásra képes szerve. Képes teljesen megújulni és ellátni alapvető feladatait. Pl. több száz hormon aktiválását, a méregtelenítést, a szervezet cukorraktárának feltöltését és így tovább. Minden támogatást megérdemel! 

A máriatövis, népies nevén őszbogáncs, szamárkóró vagy boldogasszony tövise (Silybum marianum) az őszirózsafélék családjába tartozó növény.

Már évszázadok óta a májtámogatás egyik leghatásosabb gyógynövényeként tarják számon ezt a mediterrán térségből származó, ma már világszerte elterjedt növényt.

Gyógyászati célokra a növény termését hasznosítják, amely nagy mennyiségű olajat és fehérjét tartalmaz. Májtámogató hatását az összefoglaló néven szilimarinnak vagy más néven szilibininnek nevezett vegyületeinek köszönheti.

Ez a hasznos vegyületcsoport segíti a májsejtek regenerációját és védi a sejtek hártyáit, valamint szabadgyökfogó hatása is van. Ez a három hatás együttesen segíti a májat abban, hogy a számára mérgező anyagokat kezelje, és ezzel ne következzen be a kötőszöveti elfajulás.

A szilimarin egyrészt könnyen kapcsolatba lép a májsejt-receptorokkal és blokkolja, vagyis lassítja ezzel a májra mérgező anyagok felvételét.

Másrészt nagy oxidációképes anyagok felszabadulását okozzák az egyes májban lebomló anyagok, az alkoholfogyasztás vagy a környezeti mérgek májra gyakorolt hatása is. Ezek a szabadgyökök megtámadhatják a májsejtek hártyáit alkotó többszörösen telítetlen zsírsavakat és a sejthártyákban levő receptorokat. A szilimarin kémiai szerkezete miatt képes ezeknek a szabad gyököknek a semlegesítésére. Így a sejthártya és a sejt épsége megmarad.

Harmadrészt a szilimaron fokozza a fehérjeszintézist a károsodott sejtekben, és nem csak védi a májsejteket, hanem növeli bennük az enzimaktivitást is.

Mindezek együttesen a máj védekező és regenerációs képességének a növekedését okozzák.

A máriatövisben levő hatóanyag a fentieken kívül gyulladáscsökkentő hatású, és segíti az ösztrogén lebontását is.


A májunk működéséről és a hormonrendszer egyensúlyának visszaállításáról olvasd el a Kulcs a hormonokhoz című Testszerviz könyvet!