Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

TÖRTÉNETEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK AZ EGÉSZSÉG UTÁNI KUTATÁSOKBÓL, FELFEDEZÉSEKBŐL

Fehérjekirakós

Testszerviz életmód
Fehérje
Aminosav
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2023.01.18 12:24
Fehérjekirakós

Hiába a bőséges élelmiszerválaszték, téged is érinthet a fehérjehiány. Ez sokkoló lehet, hisz sokféle fehérjeforrás, hús, hal, bab, borsó, lencse áll a rendelkezésünkre. Tudtad, hogy a fehérjehiány számos probléma, panasz oka lehet? Vajon tényleg elegendő fehérjét kap a szervezeted?

Olvasd el a cikkünket, és meg fogsz lepődni!
Testünk építőkövei


Testünk építőelemei a fehérjék
, amelyekre számos, bennünket életben tartó folyamathoz is szükségünk van.

Így például nemcsak a sejtjeink felépítéséhez van szükségünk rájuk, hanem az ő felhasználásukkal termelődnek különféle enzimek, bizonyos hormonok, például az inzulin is.

Fehérjékre van szükségünk a bőrünk, hajunk fiatalságának megőrzéséhez, az elhasználódott sejtjeink újjáépítéséhez is.

Egyszóval a fehérjetartalmú ételek fogyasztása nélkül nem tudnánk életben maradni. Szerencsére szinte minden étel tartalmaz valamennyi fehérjét, bár nem egyforma mennyiségben, nem egyformán jól emészthető formában.

Miből épülnek fel a fehérjék?


A fehérjék is kisebb alkotórészekből állnak, amiket aminosavaknak nevezzük. Ezek olyan nagy molekulák, amelyekhez az ételeink fehérjetartalmának a megemésztésével jutunk. A vékonybélben az emésztőenzimek által aminosavakká felbontott fehérjék már fel tudnak szívódni.

A szervezetünk ezekből az aminosavakból állítja össze, „gyártja” a saját szükségletei szerint a megfelelő fehérjéket.

Fehérjehiány?


Még egy szelet hús, hal sem csak fehérjéből áll, és nem az egész hússzelet súlyának megfelelő fehérjéhez jutunk.

Például 10 dkg csirkecombban 21 gramm fehérje van. Nagyjából ennyi van 10 dkg májban is. Ez a mennyiség azonban nem tud teljes egészében hasznosulni, mert az emésztésünk hatékonysága függ a gyomorsav erősségétől és attól is, hogy még mi mindent ettünk a hús mellé, illetve a megevett étek mennyi ideig van kitéve a fehérjéket megemésztő enzimek hatásának.

A zöldségek fehérjetartalma jóval alacsonyabb a húsokénál. Például a sok fehérjét tartalmazó borsóban csak harmadannyi fehérje van (10 dkg-ban 7 gramm), mint a csirkecombban.

10 dkg rizsben is csak 8 gramm van. Ugyanennyi krumpliban 2,5 gramm, a céklában 1 gramm. A növényi élelmiszereknél jóval nagyobb a szórás, de ritka az, hogy 10 grammnál több fehérjét tartalmaz egy ilyen ennivaló.

Kiszámolták, hogy egy ember egy nap a szokásos háromszori étkezést figyelembe véve körülbelül 35-40 gramm fehérjét tartalmaz, de ebből a szervezetünkbe csak kb. 10-20 gramm aminosavhoz jut az emésztés után.

Egy felnőtt ember napi aminosavigénye 30 gramm körül van. Ehhez a mennyiséghez, kb. napi 50-60 gramm ételben levő fehérjének kellene lennie. Ezt csak úgy tudnánk biztosítani, ha csak húst ennénk egész nap.

Ezért a szervezetünkben – nem meglepő módon – fehérjéből is kialakulhat hiány!

Mit okozhat az aminosavhiány?


Ha nem elég az elfogyasztott ételből származó aminosavak mennyisége, akkor könnyen kialakulhatnak különféle betegségek, tápanyaghiányos állapotok.

Ilyen például a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérnyomás. Felléphetnek hormonális zavarok is és izomsorvadás. Töredezni kezdhet a haj és a köröm. Aminosavhiány miatt ráncosabb lesz a bőrünk, és a bőrünk az izmokkal együtt elveszti a rugalmasságát.

Gyakran nem is sejtjük, hogy a panaszaink mögött fehérjehiány állhat.

Ha a szükséges fehérjéket ételeinkből szeretnénk biztosítani, a gyakorlatilag kivitelezhetet feladat lenne. Sokkal hatékonyabb és biztosabb, ha a helyes étrenddel együtt kéznél van egy jól hasznosuló táplálékkiegészítő is.

Testszerviz Vitalissimo megoldás


A tartós egészségmegőrzés és egészséghelyreállítás jegyében a Testszerviz webáruházunkban kapható a nagysikerű AMINO PRIMO termék, amely 100% esszenciális aminosavakból áll, melyek feltétlenül szükségesek a szervezetünk megfelelő működéséhez.

A termék zéró kalóriát tartalmaz, mert az azonnal felszívódó aminosavak rögtön a felhasználási helyükhöz, a sejtekhez jutnak nem és nem készül belőlük üzemanyag a sejtek számára a májban.

A készítmény adalék- és segédanyagmentes.

Kattints ide, és rendeld meg a saját AMINO PRIMO havi adagodat!


Kattints ide és rendeld meg a gazdaságos AMINO PRIMO dupla csomagot, ajándék könyvvel!

Kulcs a tápanyagokhoz című könyv


Ha többet akarsz megtudni az aminosavakról és fehérjékről, akkor nincs jobb választás, mint a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyve, amiben elolvasható minden szükséges információ a tápanyagokban gazdag étrend kialakításához.

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!

Teljes Kulcs könyvcsomag


Ha biztosra akarsz menni, és tartós sikerekre vágysz az egészséged megőrzése vagy helyreállítása érdekében megtett erőfeszítéseidnek köszönhetően, akkor szükséged van a teljes Testszerviz tudásra, amely legkönnyebben használható módon a Kulcs könyvekben érhető el.

Kattints ide, és rendeld meg a 7 kötetből álló Kulcs könyvtárat!