Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

TÖRTÉNETEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK AZ EGÉSZSÉG UTÁNI KUTATÁSOKBÓL, FELFEDEZÉSEKBŐL

Éltető citrom

Szabados Pál
Szabados Pál
2022.02.21 11:09
Éltető citrom

A citromot ma már mindenki ismeri a magas C-vitamin tartalmáról, de ez nem volt mindig így. A citrom Indiából indult hódító útjára, és ma már a 3-5 méteres fa gyümölcse a megfelelő éghajlaton egész évben terem sokfelé a világban.

A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt termesztettek citromot. Arab kereskedők hozták be Európába, ahol azonban csak nyolcszáz éve honosodott meg.

A ma is fogyasztott fajtáit a 16–17. század óta ismerjük. A citromot alkalmazták már mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték.

Az 1600-as évek elején az orvosok fölvetették, hogy a citromlé gyógyíthatja, illetve megelőzheti a skorbutot, ami a C-vitaminhiány betegsége, és gyakran szenvedtek tőle a hosszú és sokáig tartó hajóútjaikon a tengerészek.

Ezt a feltételezést igazolta James Lind hajósebész kísérlete: a skorbutos betegek egyik csoportjával citromot és narancsot etetett, a másik csoport almabort kapott, a harmadikat pedig gyógyszerrel kezelte. A citromot, narancsot fogyasztók állapota javult, szemmel látható volt a gyógyulásuk.

A jól leírt eset után negyven évvel a brit Admiralitás kötelezte a Brit Királyi Haditengerészetet, hogy valamennyi tagja igyon meg naponta egy adag citrom- vagy narancslevet. A több évtizedes késlekedés miatt hadseregnyi angol tengerész halt meg skorbutban.

A citrom ma már alapgyümölcsnek számít, jól tudjuk, hogy a leve sok C-vitamint tartalmaz. Forró teába viszont ne öntsük be közvetlenül, mert a magas hőmérséklet árt a C-vitaminnak.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a különféle zöldségekről és más élelmiszerekről, fűszerekről, ami segíti az egészséges étrended kialakítását.

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.

Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.