Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

TÖRTÉNETEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK AZ EGÉSZSÉG UTÁNI KUTATÁSOKBÓL, FELFEDEZÉSEKBŐL

Bejglitudomány

Gluténmentes
Kulcs könyvek
Karácsony
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2022.12.02 14:02
Bejglitudomány

Nincs karácsony bejgli nélkül! És lehet-e egészséges egy bejgli? Hát persze! Egy kis bejglitörténelem és receptek egyben!

Ha egyetértesz, olvasd el a cikkünket!


Nincs karácsony bejgli nélkül

Úgy gondolom, hogy a bejgli sokkal inkább a karácsonyhoz tartozik, mint a karácsony esti halászlé, azaz nincs karácsony bejgli nélkül!

De honnan érkezett hozzánk ez a ma már ízig-vérig magyarnak tartott ünnepi sütemény?

A bejgli eredetileg a Csehországgal északról határos Szilézia vidékéről származik, ahol ez a sütemény a 14. század óta ismert. A sütemény neve a német beugen = meghajlítani szóból ered.

Így nem meglepő, hogy a bejgli osztrák közvetítéssel érkezett hozzánk és terjedt el a 19. század második felében.

Mi, magyarok ekkor kezdtük el német/osztrák divat szerint ünnepelni a karácsonyt, ekkor terjedt el egyre szélesebb körben a fenyőfa feldíszítése is. Karácsonyfát először Németország területén állítottak karácsonykor a 16. században. Innen terjedt el ez a hagyomány az egész világon.

Hazánkban az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állíttatta fel a Fejér megyei Martonvásáron levő birtokán 1824-ben.

Visszatérve a bejglire, ez a kihagyhatatlan karácsonyi süteményt kezdetben diós vagy mákos töltelékkel töltötték meg. Manapság már gyakran töltik gesztenyével vagy aszalt szilvával is, de ismertek vegyes töltelékű változatok is.

Életmódváltás és a bejgli

Az életmódváltás nagy kihívása, hogy miként ünnepeljen az, aki be szeretné tartani az ünnepek alatt is az új alapokra helyezett étrendjét?

Nekik és természetesen bárkinek szeretettel ajánljuk a Vitalissimo webáruházunkban kínált gluténmentes szénhidrátcsökkentett lisztkeverékeket, amik közül nem hiányozhat a bejgli sütéshez vagy a mézeskalácshoz készült sem.

Kattints ide, és nézz szét az Éléskamra megoldáslisztjeink között, hátha kerül még a kosaradba más gluténmentes lisztkeverék is!


Figyelem!
A képen látható lisztkeverékek csupán ízelítőt adnak
az elképesztő Éléskamra megoldásliszt termékkínálatból!


A két karácsonyi Éléskamra sztár!

Kattints ide, és rendeld meg az Éléskamra bejgli lisztkeveréket!


Kattints ide, és rendeld meg az Éléskamra mézeskalács lisztkeveréket!


 


Ajándékozz Testszerviz tudást karácsonyra!

Hogy az ünnepi fa alá ne csak finom bejgli és mézeskalács kerüljön, hanem a szeretteidet is megajándékozhasd a Testszerviz Tudástárának gyöngyszemeivel is,
lepd meg őket az új, Kulcs a nőiséghez című könyvünkkel!

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a nőiséghez című könyvet!


Ha még nincs meg a teljes, 7 db könyvből álló Kulcs könyvsorozat,
akkor most ezt is pótolhatod nagy kedvezménnyel!

Kattints ide, és rendeld meg most a 7 kötetből álló Kulcs könyvcsomagot 40% kedvezménnyel!


Azoknak, akiknek már megvan néhány Kulcs könyv, és most szeretnék kiegészíteni a Testszerviz Kulcs könyvtárukat, itt van a nagy lehetőség!

Kattints ide, és válogass a Kulcs könyveink közül, a kisebb-nagyobb kedvezménycsomagjainkból, az egyes példányainkból!Áldott karácsonyt kívánunk minden blogcikkünket olvasónak!