Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

TÖRTÉNETEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK AZ EGÉSZSÉG UTÁNI KUTATÁSOKBÓL, FELFEDEZÉSEKBŐL

A bikaerős aminosav

Aminosav
Natur Tanya
taurin
zsírégetés
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2023.03.23 14:52
A bikaerős aminosav

Alig hallani a taurinról, arról az aminosavról, amelyre minden sejtünknek szüksége van!

Ennek az aminosavnak nagy szerepe van abban, hogy ellássa a sejtjeinket energiával, az izmainkat, a szívünket elég erővel, és még a látásban és a hallásban is nagy szerepe van!

Olvasd el a cikket, hogy megtudd, miért ezerarcú a taurin aminosav! 


Taurin mindenütt


A taurin egy olyan szabad aminosav, amit nem használ fel a szervezetünk a saját fehérjéinek a felépítéséhez, hanem szabad aminosavként találjuk meg a sejteken belüli parányi „erőművekben”, a mitokondriumokban. Ezek azok a sejten belüli parányi egységek, amikből nagyon sok található meg a sejtjeinkben. Ők látnak el bennünket éltető energiával.

Taurin különösen nagy koncentrációban van azokban a sejtekben, amelyek olyan, sok energiát kívánó szerveinket alkotják, mint a szívünk és az izmaink.

De sok van belőle az agyunkban is, és a szemeink retináiban.

A taurin az epe egyik fő alkotóeleme is, megtalálható az idegsejtekben, így a gerincvelőben, az izmokban, sőt, az immunrendszer fehérvérsejtjeiben is. Ezek azok a sejtek, amelyek megvédenek bennünket a fertőzéstől.

A taurin fontosságának a felismerése


A taurin aminosavat akkor kezdték kutatni a tudósok, amikor észrevették, hogy koraszülött, tápszerrel táplált csecsemők vérében a taurin szintje nagyon alacsony. Taurinhoz a csecsemők anyatejjel jutnak.

A későbbi kutatások során bebizonyosodott, hogy az életkor előrehaladtával is csökken a taurin szintje, aminek következtébe megnőttek a szívpanaszok, gyengült az idegek és az agy teljesítménye.

A taurin szintjének a csökkenése hozzájárul a cukorbetegség, látás- és hallásromlás, valamint szív- és érrendszeri panaszok, illetve stressz okozta károk kialakulásában.

A taurin és a szív


A szív teljes súlyának az 1/3-a mitokondrium, ami ellátja a szív sejtjeit energiával.

Taurin nélkül a szívizom gyengül, és nem képes elvégezni a feladatát. A megfelelő mennyiségű taurin szükséges a szív egészségének a fennmaradásához. Ez az aminosav segíti szívizom-összehúzódások hatékonyságát.

A taurin szint csökkenti a koleszterinszintet is, elősegíti a vérnyomás alacsonyabb szinten tartását, csökkenti szívbetegségek miatti halálozás kockázatát. A taurin csökkentheti a magas vérnyomást  is azzal, hogy segíti az érfalak rugalmasságát.

A taurin és az emésztés


A taurin javítja az anyagcserét és az emésztést, mivel támogatja a májat az epesók előállításában, mely epe segíti a zsírok emésztését a vékonybélben.

A taurint előállítják a hasznos bélbaktériumok is, miközben kéntartalmú vegyületeket szabadulnak fel a bélben.
Ez támogatja a bélflóra egyensúlyát
és ezen keresztül az agy, az idegek és immunrendszer egészségének a fenntartását.

A taurin és a cukorbetegség


Ma már tudjuk, hogy a cukorbetegeknél 25%-kal alacsonyabb a taurin koncentrációja a sejtekben, mint ahogy szükséges lenne az egészséges sejtműködéshez. A taurin szükséges az inzulin termelését végző, hasnyálmirigy sejtek életképességéhez.

A taurin antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai védenek a cukorbetegség miatti szövődmények, például idegkárosodás, vesekárosodás és szívbetegség ellen.

Ez az aminosav fokozhatja a sejtek inzulinérzékenységét, ezáltal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát vagy segítheti a vércukorszint megfelelő szinten tartását.

A taurin segíti a hallást és a látást


A taurin különösen nagy mennyiségben fordul elő a fényérzékeny retinában, ahonnan induló idegek közvetítik a szemünkkel érzékelt látványt az agyba. A taurin növeli a retina védelmét, elősegíti a jó látást.

A taurin fontos a jó halláshoz is. Ez az aminosav megfordíthatja a hallásvesztés mögötti káros folyamatokat, és a taurin magasabb szintje megszüntetheti a fülzúgást is.

A taurin és sport


A taurin javítja az izmok erőkifejtését, növeli a fizikai teljesítőképességet, javítja a sportteljesítményt.

A magas taurinszint előnyei:

  • fokozza az oxigénfelvételt a szervezetben,
  • megnövekedett aktív idő a kifáradásig,

  • csökkenti az izomkárosodást,

  • csökkenti az izomregeneráció idejét,

  • növeli a kifejtett izomerőt.

Az előnyök eléréséhez 1-3 gramm taurinra van szükség az edzés előtt 1-3 órával legalább 6-21 napig tartó kúrával.

A taurin fokozhatja a zsírégetést az edzés alatt.

Az erősítő edzést végzők könnyen kimeríthetik a taurinkészletüket. Ennek az aminosavnak a hiánya jelentősen csökkentheti a váz- és a szívizomzat összehúzó erejét és állóképességét.

Natur Tanya® taurinpor a Vitamissimo webáruházban


Kattints ide, és rendeld meg a Natur Tanya® adalékmentes, prémium minőségű taurin porát!


A cikk forrása: Natur Tanya® termékismeretető 100% TAURIN POR - szabad  aminosav