
Mi az a chaga gomba és egészséges-e?
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A chaga gombát évszázadok óta használják Szibériában és Ázsia más részein – gyógyszerként – az immunitás növelésére és az általános egészségi állapot javítására. Bár eléggé csúnyácska, a chaga gomba potenciális egészségügyi előnyei miatt egyre népszerűbb a nyugati világban. Azonban ennek a különleges gombának a fogyasztása bizonyos kockázatokkal járhat.
Ez a cikk a chaga gomba felhasználását, előnyeit és lehetséges mellékhatásait vizsgálja.
Mi az a chaga gomba?
A chaga (inonotus obliquus) egyfajta gomba, amely főként hideg éghajlaton, a nyírfák kérgén él. Például Észak-Európában, Szibériában, Oroszországban, Koreában, Észak-Kanadában és Alaszkában. A chaga az égett faszénre hasonlít. Nagyjából 25-38 centiméteres. A belsejében narancssárga színű lágy mag található.
A chagát évszázadok óta használják hagyományos gyógyszerként Oroszországban és más észak-európai országokban, elsősorban az immunitás és az általános egészségi állapot fokozása érdekében. Cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és szívbetegségek kezelésére is használják.
A chagát hagyományosan finom porrá őrölték és gyógyteát főztek belőle. Manapság nemcsak teaként, hanem porított vagy kapszulázott étrend-kiegészítőként is kapható, akár önmagában vagy más gombával kombinálva.
Úgy vélik, hogy a meleg vagy hideg vízzel elkevert chaga fogyasztása felszabadítja annak gyógyító tulajdonságait. Ne feledje, hogy a chaga tápanyagtartalmára vonatkozó megbízható információk rendkívül korlátozottak. Ami viszont biztos, hogy alacsony a kalóriatartalma, nagyon magas a rosttartalma és antioxidánsokkal telített.
A chaga gomba elsősorban nyírfákon növekszik, hideg éghajlaton, az égett faszénhez hasonló megjelenésű, hagyományos gyógyszerként évszázadok óta használják
Potenciális egészségügyi előnyök
Bár a kutatások folyamatban vannak, néhány tudományos tanulmány azt mutatja, hogy a chaga-kivonat bizonyos egészségügyi előnyökkel kecsegtethet.
Fokozza az immunrendszer működését és küzd a gyulladás ellen
A gyulladás az immunrendszer természetes válasza, amely védelmet nyújthat a betegségekkel szemben. A hosszútávú gyulladás azonban olyan állapotokhoz köthető, mint a szívbetegségek és a rheumatoid arthritis.
Állat- és kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a chaga-kivonat pozitívan befolyásolhatja az immunitást azáltal, hogy csökkenti a hosszútávú gyulladást és leküzdi a káros baktériumokat és vírusokat.
A chaga az előnyös citokinek – az immunrendszert szabályozó fehérjék – képződésének elősegítésével stimulálja a fehérvérsejteket, amelyek elengedhetetlenek a káros baktériumok vagy vírusok leküzdéséhez. Ennek eredményeként ez a gomba segíthet a fertőzések leküzdésében – a kisebb megfázástól a súlyos betegségekig.
Ezenkívül más állat- és kémcsöves-vizsgálatok azt mutatják, hogy a chaga megakadályozhatja a káros citokinek termelését, amelyek gyulladást váltanak ki és betegségekkel társulnak. Például egy egereken végzett vizsgálatban a chaga-kivonat csökkentette a gyulladást és a bél károsodását azáltal, hogy gátolta a gyulladásos citokinek működését.
Megelőzheti és leküzdheti a rákot
Számos állat- és kémcsöves-vizsgálat azt mutatja, hogy a chaga megakadályozhatja és lassíthatja a rák növekedését.
Egy rákos egereken végzett vizsgálatban a chaga-kiegészítők 60%-kal csökkentették a tumor méretét. Egy kémcsőben végzett vizsgálat során a chaga-kivonat megakadályozta a rák növekedését az emberi májsejtekben. Hasonló eredményeket figyeltek meg a tüdő, az emlő, a prosztata és a vastagbél rákos sejtjeinek esetében is.
Úgy gondolják, hogy a chaga rákellenes hatása részben annak köszönhető, hogy magas az antioxidáns-tartalma, ezáltal megvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A chaga jellemzően a triterpén nevű antioxidánst tartalmazza. A kémcsőben végzett vizsgálatok feltárják, hogy a nagyon koncentrált triterpén-kivonat segíthet elpusztítani a rákos sejteket.
Ne feledje, hogy humán vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni a chaga rákellenes potenciáljáról.
Csökkentheti a vércukorszintet
Számos állatkísérlet összefüggésbe hozza a chagát az alacsonyabb vércukorszinttel, ezért segíthet a cukorbetegség kezelésében.
Egy elhízott, diabéteszes egereken végzett nemrégiben végzett tanulmány szerint a chaga-kivonat csökkentette a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát azokhoz a cukorbeteg egerekhez képest, akik nem kapták ezt a kiegészítőt.
Egy másik, cukorbeteg egereken végzett vizsgálatban a chaga-kiegészítők három hét alatt 31%-kal csökkentették a vércukorszintet. Hasonló eredményeket láthattunk más vizsgálatokban is.
Mivel azonban emberi kutatás nem áll rendelkezésre, nem világos, hogy a chaga segíthet-e az emberi cukorbetegség kezelésében.
Csökkentheti a koleszterinszintet
A chaga-kivonat javíthatja a koleszterinszintet, csökkentve a szívbetegség kockázatát.
Magas koleszterinszintű patkányokon végzett nyolc hetes vizsgálat során a chaga-kivonat csökkentette a „rossz” LDL-koleszterint, az összes koleszterint és a triglicerideket, miközben növelte az antioxidáns-szintet. Hasonló tanulmányok ugyanezt az eredményt mutatták és megfigyelték, hogy a „rossz” LDL-koleszterinszint csökkentése mellett a chaga növeli a „jó” HDL-koleszterinszintet.
A kutatók úgy vélik, hogy a chagában található antioxidánsok felelősek a koleszterinszintre gyakorolt hatásáért.
A chaga koleszterinszintre gyakorolt hatásának egyértelmű megértéséhez további kutatások szükségesek embereken.
Állati és kémcsőben végzett vizsgálatok azt találták, hogy a chaga-kivonat növelheti az immunitást, megakadályozhatja a krónikus gyulladásokat, leküzdheti a rákot, csökkentheti a vércukorszintet és csökkentheti a koleszterinszintet, azonban további emberi vizsgálatokra van szükség
Biztonság és mellékhatások
A chaga általában jól tolerálható. Emberi vizsgálatokat azonban nem végeztek a biztonságossága vagy a megfelelő dózis meghatározásának érdekében. Valójában a chaga kölcsönhatásba léphet néhány általános gyógyszerrel, potenciálisan káros hatásokat okozva.
Például a chaga kockázatot jelenthet az inzulint használók vagy a cukorbetegek számára a vércukorszintre gyakorolt hatása miatt.
A chaga olyan fehérjét is tartalmaz, amely megakadályozhatja a véralvadást. Ezért, ha vérhígító gyógyszereket szed, vérzési rendellenessége van vagy műtétre készül, konzultáljon orvosával a chaga szedése előtt.
Bár néhány kutatás azt mutatja, hogy a chaga segíthet csökkenteni a gyulladást, az immunrendszer aktivizálódását is előidézheti. Így az autoimmun betegségben szenvedőknek orvoshoz kell fordulniuk a chaga használata előtt.
Nincsenek kutatások a chaga biztonságosságáról terhes vagy szoptató nők számára, ezért a legbiztonságosabb megoldás a használatának az elkerülése.

Miért jó a shiitake gomba?
A shiitake gomba az egyik legnépszerűbb gomba világszerte. Gazdag, zamatos íze és sokrétű egészségügyi előnyei miatt nagyra értékelik. A shiitake vegyületei segíthetnek a rák elleni küzdelemben, erősíthetik az immunitást és támogathatják a szív egészségét.
Mi az a shiitake gomba?
A shiitake ehető gomba, amely Kelet-Ázsiában őshonos. Sárgásbarna vagy sötétbarna, sapkája 5-10 centiméteresre nő. Míg általában zöldségként fogyasztják, a shiitake olyan gomba, amely természetes módon pusztuló keményfán él.
A shiitake körülbelül 83%-át Japánban termesztik, bár az Egyesült Államokban, Kanadában, Szingapúrban és Kínában is termesztik. Megtalálható frissen, szárítva, vagy különféle étrend-kiegészítőkben.
A shiitake barna sapkájú gomba, amelyet világszerte élelmiszerként és táplálékkiegészítőként is használnak
A shiitake gomba táplálkozási profilja
A shiitake alacsony kalóriatartalmú. Megfelelő mennyiségű rostot, valamint B-vitamint és néhány ásványi anyagot is tartalmaz.
4 szárított shiitake (15 gramm) tápanyagai:
- Kalória: 44
- Szénhidrát: 11 gramm
- Rost: 2 gramm
- Fehérje: 1 gramm
- Riboflavin: a napi érték (DV) 11%-a
- Niacin: a DV 11%-a
- Réz: a DV 39%-a
- B5-vitamin: a DV 33%-a
- Szelén: a DV 10%-a
- Mangán: a DV 9%-a
- Cink: a DV 8%-a
- B6-vitamin: a DV 7%-a
- Folsav: a DV 6%-a
- D-vitamin: a DV 6%-a
Ezenkívül a shiitake sok olyan aminosavat tartalmaz, mint amilyet a hús. Poliszacharidokkal, terpenoidokkal, szterolokkal és lipidekkel is büszkélkedhet, amelyek közül néhánynak immunerősítő, koleszterinszint-csökkentő és rákellenes hatása van.
A shiitake bioaktív vegyületeinek mennyisége attól függ, hogy a gombát hogyan és hol termesztik, tárolják és dolgozzák fel.
A shiitake gomba alacsony kalóriatartalmú, számos vitamint, ásványi anyagot és egyéb egészségjavító vegyületet is tartalmaz
Hogyan használják?
A shiitake gombának két fő felhasználási területe van – élelmiszerként és étrend-kiegészítőként.
Shiitake teljes értékű élelmiszerként
Friss és szárított shiitake-vel is főzhetsz, bár a szárítottak valamivel népszerűbbek. A szárított shiitake umami íze még intenzívebb, mint frissen. Az umami íz lehet sós vagy hússzerű. Az umamit gyakran az ötödik íznek tekintik az édes, a savanyú, a keserű és a sós mellett.
Mind a szárított, mind a friss shiitake gombát rántáshoz, levesekhez, pörköltekhez és egyéb ételekhez használják.
Shiitake kiegészítőként
A shiitake gombát régóta használják a hagyományos kínai orvoslásban. Japán, Korea és Kelet-Oroszország orvosi hagyományainak is részét képezik. A kínai orvoslás szerint a shiitake javítja az egészséget, a keringést és hosszú élettartamot biztosít.
A tanulmányok azt sugallják, hogy a shiitake bioaktív vegyületeinek némelyike védelmet nyújthat a rák és a gyulladás ellen. Azonban sok vizsgálatot állatokon vagy kémcsőben végeztek, nem embereken. Az állatkísérletek gyakran olyan adagokat alkalmaznak, amelyek jóval meghaladják azokat az adagokat, amelyeket az emberek általában táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kapnának.
Bár a javasolt előnyök ígéretesek, további kutatásra van szükség.
A shiitake-t régóta használják élelmiszerként és étrend-kiegészítőként egyaránt
Elősegítheti a szív egészségét
A shiitake gomba javíthatja a szív egészségét. Például három olyan vegyülete van, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet:
- Eritadenin: ez a vegyület gátolja a koleszterintermelésben szerepet játszó enzimeket
- Szterolok: ezek a molekulák segítenek megakadályozni a koleszterin felszívódását a bélben
- Béta-glükánok: ez a rostfajta csökkentheti a koleszterinszintet
Egy magas vérnyomású patkányokon végzett vizsgálat azt találta, hogy a shiitake por megakadályozza a vérnyomás emelkedését.
Egy magas zsírtartalmú étrenddel táplált laboratóriumi patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknak, amelyek shiitake-et kaptak, kevesebb zsír rakódott le a májukban, kevesebb lepedék keletkezett az artériák falán, és alacsonyabb lett a koleszterinszintjük, mint azoknak, amelyek nem ettek gombát.
Mégis, ezeket a hatásokat humán vizsgálatokban kell megerősíteni, mielőtt bármilyen szilárd következtetést le lehetne vonni.
A shiitake számos vegyülete csökkentheti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát
Erősítheti az immunrendszert
A shiitake segíthet az immunrendszer erősítésében is. Egy tanulmány szerint, amikor naponta két szárított shiitake-t adtak embereknek, egy hónap elteltével az immunmarkereik javultak és gyulladásszintjük csökkent.
Ez az immunhatás részben a shiitake gombában található poliszacharidok egyikének tudható be.
Míg az emberek immunrendszere hajlamos gyengülni az életkorral, egy egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a shiitake-ből származó táplálék-kiegészítő segített visszafordítani az immunrendszer életkorral összefüggő hanyatlását.
A shiitake gomba rendszeres fogyasztása erősítheti az immunrendszert
Lehetséges rákellenes hatású vegyületeket tartalmaz
A shiitake gombákban lévő poliszacharidok rákellenes hatással is bírhatnak. Például a lentinan poliszacharid segít a daganatok elleni küzdelemben azáltal, hogy aktiválja az immunrendszert. A lentinanról kimutatták, hogy gátolja a leukémiás sejtek növekedését és terjedését.
Kínában és Japánban a lentinan i
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!