Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

A zsírmáj megértése: okok, következmények, lehetőségek

Kulcs könyvek
Egészséges táplálkozás
Myrobalan
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2023.04.26 14:20
A zsírmáj megértése: okok, következmények, lehetőségek

Májunk létfontosságú szervünk, egészséges működése nélkül nem maradhatunk életben.

Károsítod a májad anélkül, hogy tudnád?

Légy tájékozott a zsírmájról, mert érintett lehetsz!

Védd a májad, támogasd az egészséged, gondoskodj róla, olvasd el a cikket!

Mi a zsírmáj?


A májunk az egyik legfontosabb szervünk, egészségessége létfontosságú. A máj működésével két Kulcs könyv is kiemelten foglalkozik. Az egyik a Kulcs a hormonokhoz című, a másik pedig a Kulcs a zsírégetéshez című könyvünk.

A zsírmáj egy olyan kóros állapot, amikor a májsejteken belül kis burokban zsírcseppek képződnek. Ekkor az orvosi szövettani metszeten ez úgy néz ki, mintha lyukas lenne a májsejt.

Az elzsírosodás miatt a májsejt sérülékennyé válik, könnyen elpusztul, ami hosszú távon a májsejtek csökkenéséhez és a máj működésének a romlásához vezet. Ennek a folyamatnak a végeredménye a zsírmáj miatt a májzsugor következik.

A májzsugor esetén a májszövetet úgynevezett hegszövet váltja fel, és gumószerű dudorok is jelentkeznek. Ezt a károsodott májszövet regenerálódási próbálkozása okozza, de ezek az elváltozások a májműködés romlásához, végül pedig megszűnéséhez vezetnek.

A zsírmáj okai


Korábban  a leggyakrabban az alkoholt tekintették májkárosító szernek, amelynek túlzott fogyasztása alkoholos zsírmájat okoz. Tulajdonképpen ezzel a zsíros elfajulással kezdődik az alkoholos májbetegség is, amely hosszabb távon májzsugorhoz vezet.

Az alkohol mellett még más, az életmóddal kapcsolatos dolog is okozhat zsírmájat. Közülük a legfontosabbak az olyan anyagcsere-betegségek, mint amilyen a cukorbetegség, a vérzsírok felszaporodása és a hasi elhízás. Ez utóbbiról és az alvásminőség kapcsolatáról itt írtunk korábban.

Ezekben az esetekben is a májsejtekben rakódik le a zsír.

Zsírmájat okozhatnak még egyes gyógyszerek is, például szteroid gyulladáscsökkentők és hormonális fogamzásgátlók is.

A zsírmáj kockázatát fokozó élelmiszerek


Mint láttuk, zsírmáj esetén a májsejtekben túl sok zsír halmozódik fel.

Ez az állapot általában nem jár kifejezett tünetekkel, olykor előfordulhat fáradtság, valamint fájdalom, diszkomfortérzet a has jobb felső részén. A probléma megelőzésében segíthet az egészséges táplálkozás, a máj szempontjából káros élelmiszerek kerülése, visszaszorítása az étrendben.

 1. Gyümölcslevek

A gyümölcslevekről az a kép alakult ki, hogy részei az egészséges táplálkozásnak, valójában azonban sok cukrot tartalmaznak, és csupán üres kalóriát jelentenek. Így ezek az italok megemelik a vércukorszintet, és az egyik okai a hasi hízásnak.

 1. Szénsavas italok

A szénsavas üdítők gyakori fogyasztása szoros összefüggést mutat a demenciával, fogászati problémákkal és a zsírmájjal is. Ez igazából a sok hozzáadott cukor miatt van így. Ezek között vannak olyanok is, amelyek valamennyi alkoholt is tartalmaznak. Ez további súlyosbító tényező.

 1. Hozzáadott cukor

A hozzáadott cukor, ami nemcsak az édességekben, hanem a feldolgozott élelmiszerek zömében is megtalálható, jelentős mértékben hozzájárul a zsírmáj kialakulásához. A sok cukor ebben az esetben is növeli a túlsúly és az inzulinrezisztencia, illetve a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

 1. Fruktóz, azz gyümölcscukor

További súlyosbító tényező a feldolgozott élelmiszerekben, az üdítőitalokban gyakran szereplő  úgynevezett magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, ami édesebb és olcsóbb, mint a répa- vagy a nádcukor, ráadásul a termékek hosszabb eltarthatóságához is hozzájárul. Ennek májkárosító hatása többszöröse a megszokott cukornak, ezért nagyon veszélyesek az egészségünkre nézve. Ez minden más fruktózszirupra is igaz, nem csak a kukoricából készültre.

 1. Péksütemények

A péksüteményekkel nemcsak az a baj, hogy bőséggel tartalmaznak hozzáadott cukrot, ami hozzájárul a zsírmáj kialakulásához, hanem az is, hogy általában finomlisztből készülnek, ami szintén kiugróan növeli a vércukor- és inzulinszintet, mivel ezek a szénhidrátok gyorsan felszívódnak.

 1. Olajban sült ételek

A népszerű bő olajban sült ételek (például sült krumpli, rántott hús) zsírsavtartalma és gyorsan felszívódó szénhidráttartalma magas, ami hozzájárul az elhízáshoz, és így a zsírmáj kialakulásához is.

Kulcs a hormonokhoz könyv


Mivel a hormonrendszerünk jó működésének előfeltétele az egészséges májunk, így nem csoda, hogy a májunk bemutatása és támogatása nem hiányozhat ebből a Testszerviz könyvből.

Akinek már romlott a májműködése, annak nem lehet jó a hormonális egészsége sem. A hormonrendszerünk rendbehozása a máj rendbehozásával kezdődik, éppen ezért minden olyan dolog, amivel segíteni tudjuk a máj regenerálódását és védelmét, javít a hormonok működésén is.

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a hormonokhoz című könyvet!A Vitalissimo egészségáruház májtámogató megoldásai


A májunkkal kapcsolatos egészségügyi problémák sokáig rejtve maradnak, arra először csak közvetett jelek utalnak. Ha valaki a fenti 6 pontban felsorolt ételek is italok közül gyakran fogyaszt, akkor neki mindenféleképpen gondolnia kell arra, hogy a májának szüksége van a támogatására.

Azoknak is figyelni kell a májukra, akik pajzsmirigy alulműködésük, ösztrogén dominanciájuk, inzulinrezisztenciájuk vagy 2-es típusú cukorbetegségük van.

Myrobalan LIVR termék


Aki odafigyel a májának egészségére, annak ajánljuk a Myrobalan termékcsaládból a LIVR készítményt!

Aki civilizált életet él, valószínűleg szüksége lehet évente legalább egyszer egy alapos májtámogatásra. Ehhez ajánljuk a LivR 100% természetes májregeneráló készítményt, ami 14 gyógynövény egyedülálló összetételével hatékonyan támogatja a májat.

 • védi és regenerálja a májat,
 • segíti a máj működését,
 • támogatja a nehézfémek kivezetését a szervezetből,
 • gátolja a zsírmáj kialakulását.

Kattints ide, és rendeld meg a LIVR májtámogató terméket!


Cleanse vér- és nyirokrendszer, valamint májprogram


Ahhoz, hogy ezek a szerveink jól működjenek, időnként támogatásra van szükségük.

Erre a támogatásra sok esetben már csak akkor gondolunk, amikor érezhetően gyengül az egészségünk, panaszaink jelentkeznek.

A „Cleanse - vér & nyirokrendszer & máj program” készítménycsomag egy teljesen természetes megoldás, mely:

 • támogatja és serkenti a máj működését,
 • tisztítja a vért és a nyirokrendszert,
 • csökkenti az ödémát, a végtagok dagadását és a cellulitiszt,
 • hatékonyabbá teszi az immunrendszert.

Fontos, hogy a „Cleanse” csomag tartalmazza a LIVR terméket is!

Kattints ide és rendeld meg a „Cleanse” vér-, nyirokrendszer és májtámogató termékcsomagot!Kattints ide, a további májvédő termékekért!