Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

Tartós cukorsokk

Kulcs könyvek
Egészséges táplálkozás
Ízületi gyulladás
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2023.03.13 14:37
Tartós cukorsokk

Miért nem az antioxidánsok jelentik az egészség kulcsát?

Miért olyan veszélyes a sok cukor és gyorsan felszívódó keményítő az ételeinkben?

Miért nem egészségesek az üdítő italok?

Miért nem lehet elkerülni az életmódváltást a jobb egészség érdekében?

Tudd meg a válaszokat ezekre a kérdésekre és dönts helyesen az életedről!


Antioxidánsok


Sokan úgy gondolják
, hogy az egészségük védelmére elég a nagy antioxidáns tartalmú táplálékkiegészítők szedése. Úgy gondolják, hogy ezzel megelőzhetik az úgynevezett „civilizációs betegségek” kialakulását, és lelassíthatják az öregedést.

Így például – gyakran Szent-Györgyi Albertre vagy Linus Paulingra hivatkozva – grammszámra lapátolják be az aszkorbinsavat, ami a C-vitamin gyógyszertárakban is kapható vegytiszta formája. A C-vitaminról többet itt olvashatsz!

A C-vitaminon kívül vannak még más antioxidánsok is, mint az E-vitamin, de ennek a cikknek nem ők lesznek a főszereplői.

Nem csak a szabad gyökök a felelősek


Valójában az öregedési folyamtokért
és az egészségünk aláásásáért nem csak a szabadgyökök a felelősek, és különben is a szervezetünknek van ellenük saját védelme is. Ez persze nem jelenti azt, hogy feleslegesek lennének táplálékként vagy étrendkiegészítőként, csak éppen nem elég csupán rájuk hagyatkozni.

A szervezetünkben folyamatosan keletkező szabad gyökök visszaszorítása nem nyújt elegendő védelmet a korai öregedés és a sejtek működésének a leromlása ellen, ami az egészségügyi problémák egyik fő okozója.

Az antioxidánsok szerepe csupán egy része a teljes képnek, ráadásul nem is a legfontosabb része. Attól, hogy valamit gyakran és sokan hangoztatnak, még nem válik kizárólagos igazsággá, legfeljebb ügyes marketing fogás.

A szabad gyökök kézben tartása mellett van még két olyan kiemelhető terület, amely sokkal fontosabb az egészségünk megőrzése, illetve visszaállítása érdekében, és sokkal fontosabb lenne ezekkel többet is törődni.

Ez a két terület:

 • az egyik az úgynevezett GLIKÁCIÓ, pontosabban az úgynevezett glikációs végtermékek visszaszorítása;

 • a másik pedig a GYULLADÁST OKOZÓ TÉNYEZŐK minimalizálása; igazából ez lenne az a terület, amire igazán oda kellene figyelnünk az egészségünk védelmében.

Mi a glikáció?


A vérben keringő cukor
, más néven szőlőcukor vagy glükóz, szükséges a szervezetünk megszokott működéséhez. De ha túl magas a szintje, és a sejtjeink már nem képesek feldolgozni azt, hiába magas az inzulin nevű, vércukorszintet csökkentő, a cukrot a sejtjeinkbe juttató hormon szinte, a vérben levő cukor reakcióba lép a szervezetünkben levő fehérjékkel.

Igazából ez a folyamat az, ami gyors öregedéshez, valamint szív- és érrendszeri és egyéb betegségekhez vezet. Ezekről a betegségekről itt is olvashatsz!

Ekkor a fehérjék működésképtelenné válnak, az érfalak fő fehérjéi, mint például az ott levő elasztin sérül, és érelmeszesedés alakul ki. Ekkor az erek fala törékennyé válik, elveszik a rugalmassága, illetve mikrorepedések keletkeznek rajtuk, amelyeket koleszterin lerakodások (ezek az úgynevezett plakkok) töltenek meg.

Ez olyan, mint a kátyús út kijavítása a kátyúk aszfalttal való betömésével.

Mindennapjaink során egy gyors glikáció megy végbe, amikor ropogósra sütjük a húst, vagy a tésztát. Ekkor a magas hőmérsékletnek kitett keményítőben levő cukor reakcióba lép a sülő hús vagy tészta felületén levő fehérjével. Ilyen cukorforrás lehet a sör is, amikor a sülő csülköt meglocsoljuk egy kis sörrel.

Tehát ami a sütőben magas hőfokon percek alatt végbemegy, a szervezetünkben lassan, testhőmérsékleten hosszú hónapok vagy évek alatt történik, amíg már megérezzük a testünkben végbemenő glikáció okozta panaszokat.

A glikáció következményei


A glikáció folyamatának következményeit nevezik a szakemberek „glikációs végtermékeknek”. Ezek megjelenése nem csak az erekre korlátozódik.

A glikáció végbemehet a szemünkben is, károsítva a retinát vagy a szemlencsét, valamint a szívünkben, ahol a koszorúér károsodása halálos lehet, a veséink is az első károsultak között lehetnek.

A glikáció miatt gyulladások keletkeznek, amelyek ízületi gyulladáshoz vezetnek. A glikáció növeli a véralvadást, ezáltal megnő a vérrög képződésének az esélye, valamint a magas vérnyomás kockázata.

A glikáció nem inzulinfüggő 2-es típusú cukorbetegséget is okoz. Ez magas cukorszintet jelent a vérben. Ez a folyamat egy ördögi körré válik, és ez lesz a cukorbetegség okozta legtöbb szövődmények oka is. (A szürkehályogtól a lábszár fekélyeken át a szívinfarktusig.)

A fentiek alapján a túl sok cukor, megnőtt glikáció, elszaporodó gyulladások szervezetünk szerte, valamint inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség egy veszélyes civilizációs betegség forgatókönyv!

Mi tegyünk?

 1. Először is ne együnk annyi cukrot, keményítős köretet, készételt, sült húst, sült tésztákat, ropogósra sült sajttal beterített étel (pl. pizzát), mint eddig.
  Ehhez nyújt segítséget az ingyenesen letölthető Egyél jól, legyél jól Testszerviz Tudásfüzet.

 2. Olvassunk olyan kitűnő könyveket, amelyekben érthetően le vannak írva azok a tudnivalók, amik kellenek a sikeres életmódváltáshoz, illetve érthetően elmagyarázzák, hogyan működik a testünk, és milyen kapcsolat van az életmódunk és az egészségi állapotunk között.

  Ilyen könyvek a Testszerviz Kulcs könyvei!

  A glikációról, a gyulladásokról két Testszerviz könyv ír részletesen:
  Az egyik a Kulcs a hormonokhoz című, a másik a Kulcs a testhez című, amit most 20% kedvezménnyel megrendelhetsz itt!

 3. A 7 könyvből álló Testszerviz Tudástár a legjobb választás azoknak, akik a fentieken kívül alaposan meg szeretnék ismerni a szervezetük működését, és rendelkezni szeretnének egy jól működő tervvel, hogyan legyenek sikeresek az egészségünk támogatásában vagy visszaállításában. Meglévő betegség esetén természetesen szükséges a megfelelő orvosi kezelés is, de az biztosan hatékonyabb lesz, ha az orvos gyógyító munkáját mi magunk is jobb étrenddel, megváltoztatott életmóddal támogatjuk.

 4. A Vitalissimo egészségwebáruház hatékony svéd folyékony multivitaminjai és más készítményei segítenek megfelelően táplálni a sejtjeinket, illetve a gyulladásoktól védeni az ízületeinket.

 5. Egy életminőség teszt kitöltésével jelentkezz egy ingyenes kiértékelésre, ahol megtudod, mit adhat neked a 3 hónapos Testszerviz Konzultáns Életmódváltó Program!


Testszerviz megoldások


Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a hormonokhoz és Kulcs a testhez című könyveket 20% kedvezménnyel!

 Kattints ide, és rendeld meg a 7 könyvből álló Teljes Kulcs könyvcsomagot nagy kedvezménnyel!


Kattints ide, és tedd a kosaradba azokat a hatékony, folyékony svéd multivitaminokat, amelyekre szükséged van a kínálatunkból!