Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

Rejtélyes és rejtett cukrok - hol bujkálnak?

Cukormentes
Kulcs könyvek
Egészséges táplálkozás
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2023.02.20 14:39
Rejtélyes és rejtett cukrok - hol bujkálnak?

A sikeres életmódváltás egyik sarokköve a helyes étrend kialakítása. A helyes étrendtől elvárható, hogy csökkentse a kiugró vércukorszinteket, és segítsen a cukor utáni sóvárgás legyőzésében.

Ehhez jól kell ismerni, hogy a  cukor milyen neveken fordul elő az élelmiszeripari termékek címkéin, hol bújik meg az élelmiszerekben. 

Olvasd el a cikket, hogy a siker érdekében elkerülhesd a cukrot!


Tényleg nehéz felismerni a cukor?


Időnként előfordul, hogy a konyhában só helyett cukrot használunk, vagy éppen fordítva, és a két teljesen eltérő ízű élelmiszer egymással összekeverve tönkre teszi a készülő ételt.

Ha mind a kettő fehér színű és hasonló szemcseméretű, akkor bizony gyakran csak az ízlelésünk az, aminek segítségével meg tudjuk állapítani, hogy éppen melyiket használjuk a sütés-főzés során.

Helyes étrendi irány


A konyhai mellényúlások eredményeinél talán nem annyira drámaian, de más élethelyzetekben is előfordulhat, hogy a cukor meglepetést okoz.

Amikor valaki belekezd az életmódváltásba, az első tanácsok egyike, hogy jelentősen csökkentse vagy hagyja el a cukrot az étrendjéből kezdve azzal, hogy ezentúl nem issza cukorral a kávéját, egészen addig, hogy már nem eszik olyan szénhidrátokat (azaz cukrot és keményítőt), amik az emésztés során gyorsan felszívódva hirtelen megemelik a vércukorszintet, amivel együtt jár egy inzulincsúccsal is.

Az egészségtudatosan táplálkozók körében ma már nem kérdés, hogy ez az első helyes lépés az étrendünk megváltoztatásakor.

És mi történik, ha az élelmiszeripar által előállított élelmiszerek, az életünk megkönnyítésére szánt félkész- és késztermékek csomagolását megvizsgálva nem látjuk az összetevők között a cukrot, akkor meg is nyugodhatunk?

Egyáltalán nem!

A cukor álnevei


A helyes étrendünk kialakítása során tehát érdemes elkerülni a cukrot, akár az egészségesebb étrend, akár a már diagnosztizált cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia miatt.

Az élelmiszeripar – ahogy arra már utaltam – azonban nem könnyíti meg a dolgukat. A csomagolásokon szereplő címkéken olvasható apró betűs összetevők között ma már túl gyakran szerepel „álnéven” a gyors inzulinemelkedést okozó cukor.

Egyik cukor sem egészséges


Az első szabály
, hogy mindegy, hogy a cukor szó előtt mi olvasható, egyik ilyen édességet adó élelmiszer sem egészséges, legfeljebb az érezhető édes ízben van némi különbség.

Eszerint gyorsan felszívódó cukornak számít a barna cukor, ami azért barna, mert a gyártás során még a teljes tisztítás előtt leállnak, ezért még tartalmaz melaszt, amitől barnás a színe. A melasz a cukorgyártás magas cukortartalmú szirupos részterméke. A gyártás során ebből kristályosítják ki, és fehérítik a kristálycukrot.

A nádcukor, a répacukorból készült kristálycukorral ellentétben cukornádból készül, de ettől nem lesz másféle cukor. Manapság divatos a kókuszvirágcukor is, ami a kókuszpálma virágjának a nedvéből készül, amit felfőznek, majd kristályosítanak. A pálmafa kérgének megvágásával pálmacukor készül.

Az egzotikus nevű muscovado cukor is egy finomítatlan nádcukor Mauritiusról, és a dél-amerikai származású, egészen sötét színű demerara cukor alapja szintén a cukornád. A turbinado cukor minimálisan feldolgozott nádcukor, jellegzetes, karamellás utóízzel.

A fentieknél kevésbé egzotikus, ám jóval gyakrabban használt a répacukor, a gyümölcscukor (azaz a fruktóz) és a szőlőcukor, ami a dextróz. Közönséges cukor még a glükóz és a szacharóz is; ami nem összetévesztendő a mesterséges édesítőszerrel, a szacharinnal.

Létezik invertcukor is: ezt úgy állítják elő, hogy a keményítőt glükózra és fruktózra bontják. Legtöbbször kukoricából és árpából állítják elő, és ez a fagylaltok, kekszek, üdítők, lekvárok, befőttek, szószok és instant porok gyakori összetevője.

Szirupdömping


A másik jelentős élelmiszeripari cukorcsoportot a különböző szirupok adják. Ezek valamilyen cukorféleség tömény oldatai. Különösen az üdítőital-gyártás van oda értük, a kedvencük a kukoricakeményítőből előállított glükóz-fruktóz szirup.

Így ha a következő elnevezések valamelyikével találkoznánk a címkén, mint a glükóz-, fruktóz-, glükóz-fruktóz szirup, akkor bizony cukorral van dolgunk.

A szirupok sokaságához tartozik az agaveszirup (amit az agave növény leveléből nyernek), a juharszirup (a cukorjuhar lecsapolt nedvének bepárlásával előállított szirup), a karobszirup és a keményítőszirup is. És még találkozhatunk malátasziruppal, melaszsziruppal, rizssziruppal, sőt, zab- és tápiókasziruppal is.

További trükkök


Általánosan elterjedt hogy a méz a legegészségesebb édesítőszer, de a mézzel sem járunk jobban, mint a kristálycukorral: a méz tömény fruktóz-glükóz szirup.

A gyümölcskivonatok és gyümölcskoncentrátumok is rengeteg cukrot tartalmaznak. A galaktóz a tejcukor egyik része, ami szőlőcukorhoz kapcsolódva adja ki a laktózt, a tulajdonképpeni tejcukrot. Sokan nem tudják lebontani ezt a kétféle cukorból összeálló cukrot, ezért fogyasztanak laktózmentes termékeket. Itt a tejgyárban már a beérkező tejhez hozzáteszik a laktáz nevű enzimet, így a laktózmentes tejben és tejtermékekben  már csak gyorsan felszívódó galaktóz és szőlőcukor (glükóz) van. Ezért is édesebb az ilyen tej vagy tejszín.

Az „-óz” végűekkel folytatva, meg kell említenünk még a maltózt, azaz más néven malátacukrot, amit szintén édesítésre használnak főleg a sütő- és söriparban. A maltodextrin egy közepesen édes cukorféleség, ami a csipszek kedvelt adalékanyaga. Ez nem összekeverendő a maltittal, amit cukorhelyettesítőként használnak, és valamivel kisebb vércukorszint-emelkedést okoz, mint a hagyományos cukor.

A dextrán pedig bizonyos baktériumok által, nád- vagy répacukor fermentálásával előállított cukorféle, amelyet sűrítőszerként vagy fagylaltokban stabilizátorként alkalmaznak.

Vitalissimo édes egészségmegoldás


A Testszerviz webáruház egyik legújabb terméke nem a cukoralkoholok vagy a stevia használatával nyújt édes perceket.

A Sziromka Fitt Cukor egy különleges cukorhelyettesítő, ami 10-szer édesebb mint a hagyományos cukor.

A 70 grammos kiszerelés 140 teáskanál hagyományos cukornak felel meg. Ez kiváló megoldás azoknak, akik nem szeretik a stevia ízét, vagy akiknek emésztési problémákat okoz a xillit vagy eritrit.

Kávézáshoz, teázáshoz, desszertekhez! 10-szer édesebb, mint a hagyományos cukor!

Ezt az édesítő hatást a következő különleges természetes összetevőkkel éri el: arenga pinnata viráglé koncentrátum, citromkivonat, búzavirágszirom, lótuszszirom, ibolyaszirom, rózsaszirom, édes chili, pórsáfrányszirom, hibiszkuszszirom, természetes vanília íz, amit vaníliarúdból nyernek, céklagyökér, kardamommag, narancshéj, napraforgószirom.

Kattints ide, és rendeld meg a Sziromka Fitt Cukor cukorhelyettesítőt!

Testszerviz Fodroskel por


A vércukor hullámzásainak megszüntetése az egészséges étrend kialakításának az egyik célja. Ha ezt meg tudjuk valósítani, akkor jelentősen lecsökken, vagy akár meg is szűnik az édesség utáni sóvárgás, megszűnik az étkezéseket követő farkaséhség.

Ennek a célnak az elérésében nagyon sokat tud segíteni a Testszerviz Fodroskel por!

A fodroskel a világ 10 legjobb szuperélelmiszere kötött található. Elképesztő tulajdonságai miatt került ebbe a királyi kategóriába.

Magas ásványi anyag és vitamintartalma mellet sokféle benne a fitotápanyag, és magas a növényi fehérjetartalma is. Ennek megfelelően a rendszeres fogyasztása nagyon jó hatású.

Kattints ide, és rendeld meg a Testszerviz Fodroskel port!

Kulcs a tápanyagokhoz könyv


Amikor a helyes étrend kialakításáról van szól, akkor tudnunk kell, hogy milyen élelmiszerekből áll össze az egészséges, testsúlykontroll étrend!

Ehhez nyújt segítséget ez a Testszerviz könyv, ami tele van hasznos információval a konyhában megforduló zöldségekről, gyümölcsökről, húsfélékről és zsiradékokról, olajokról.

De nem csak ezekről a fő ételalapanyagokról olvashatsz a könyvben! Részletes információkat tartalmaz például a kávéról és a különféle fűszerekről is!

De ez nem minden! Még a sütési-főzési eljárások tápanyagmegőrző hatásairól is olvashatsz, így kiválaszthatod azokat az elkészítési módokat, amelyek garantálják az elkészült étel magas tápanyagtartalmát.

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!