Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

Vitalissimo Egészséges Receptek

Svéd mandulatorta Babszi konyhájából

Babszi konyhája
Desszertek
Gluténmentes
Cukormentes
Laktózmentes
Testszerviz receptek
Szűrés törlése
Babszi
2022.08.08 14:32
Svéd mandulatorta Babszi konyhájából

Bizonyára, ha jártál már valaha az Ikeában, akkor kóstoltad már a Svéd mandulatortát. Hát én is így voltam ezzel, mikor pár éve egy barátom ajánlására meg kóstoltam és mondhatom nagyon fincsi volt. Viszont tele van cukorral és én, mint Testszerviz konzultáns elkészítettem azt a változatát, ami cukormentes illetve lehet teljesen vegán módra is megsütni. Így most büntetlenül beillesztheted az életmódodba, ha egészséges édességre vágysz vagy a családnak is egészséges tortát szeretnél készíteni.

A családom letesztelte és imádták így bátran ajánlom, hogy készítsd el Te is bátran.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg mandulaliszt
  • 4 tojásfehérje
  • csipet só
  • 2 dkg 4-szeres erősségű cukorhelyettesítő
  • A krémhez:
  • 4 tojássárgája
  • 1 dl kókusztejszín
  • 15 dkg puha vaj vagy vegán margarin
  • Vanília kikapart magja
  • 2-3 dkg negyedannyi édesítő ízlés szerint
  • A díszítéshez:
  • 40 gramm szeletelt mandula

 

ELKÉSZÍTÉSE:

A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját félretesszük a krémhez.

A fehérjét a csipet sóval vagy pár csepp citrommal kemény habbá verjük és adagoljuk bele az édesítőt mikor már keményedik a fehérje.

Mikor már jó kemény lett a hab, kanalanként hozzákeverjük óvatosan a darált mandulát nem a mandulába a fehérjét!

Én két kicsi tortaformát használok, (17 cm), hogy ne kelljen ketté vágni a tésztát így egyszerűbb

Természetesen béleljük ki a tortaformát. Ez a két kicsi forma befér együtt a sütődbe.

175 C fokon kb 25-30 perc alatt készre sütjük (25 percnél tűpróba)

Majd vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni.

Krém elkészítése:

Míg sül a tészta addig készítsd el a krémet.

A 4 tojássárgájába keverd bele az édesítőt a vaníliát majd adj hozzá 1 dl kókusztejszínt.

Türelmesen kis láng felett vagy gőz fölött főzd sűrű krémmé ez kb.7-8 perc.

Ha kész a krém öntsed át egy másik tálba fedd le és hagyd teljesen kihűlni.

A vajat keverd jó habosra, - használj robotgépet, majd a keverd össze a kihűlt krémmel.

Tedd hűtőbe még 5 percig, míg a szeletelt mandulát száraz serpenyőben átpirítod.

A tésztákat vedd ki óvatosan a formából, majd a krém kétharmadát kend az első lapra, helyezd rá a másik lapot majd a maradék krémmel vond be a tortácskát.

Mire ezzel megvagy, kihűlt a szeletelt mandulád, amivel szórd meg a tetejét és az oldalára is tegyél.

Mehet a hűtőbe és jó pár napig eláll, puha friss marad!

Egészségedre!

Fotó és recept: Babos KataTestszerviz Konzultáns

Babszi további receptjeit itt találod!