Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

Mitől lesz kedvenced egy étel?

Kulcs könyvek
Életmódváltás
Egészséges táplálkozás
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2023.03.20 14:01
Mitől lesz kedvenced egy étel?

Miért van az, hogy míg valaki lelkesen eszi a tökfőzeléket, addig a másik ember rá se bír nézni?

Miért kedvelünk bizonyos ízeket, ízkombinációkat?

Mitől függ az ételválasztásunk, az étvágyunk?

Bár a válasz nagyon összetett, ebben a cikkünkben megpróbáljuk közreadni a legfontosabb okokat.

Tudd meg, miért imádsz egy ételt és miért nem egy másikat! Kattints!


Kulturális hagyományok


Annak az országnak, sőt annak vidéknek is jelentős szerepe van abban, ahol születtünk, illetve ahol huzamosabb ideje élünk, hogy melyik ételeket és ízeket kedveljük, hiszen a környezetünk kultúrája hat ránk.

Ez alapján vannak a nemzeti vagy a tájegységi konyhák, amely általában a helyi alapanyagok régóta fennálló hagyományok alapján való elkészítését jelenti.

Manapság főleg a nagyvárosokban keveredhetnek egymással a különböző kultúrák, de emellett létezik az egyes lakónegyedek sajátos konyhája is. Így szinte minden nagyvárosban vannak arab, görög, olasz, illetve indiai, japán, kínai vagy vietnami éttermek.

Az igazán nagy világvárosokban, szinte minden kultúra ételei elérhetőek.

Ennek megfellelően vannak magyaros vagy erdélyi ételek, de minden hazai tájegységünknek megvannak a saját ételspecialitásai, amik többé-kevésbé receptükben vagy a nevükben eltérnek egymástól.

Például a töltött káposztának Délkelet-Magyarországon "száma" a neve, az Alföld egyes részein "takarnak" hívják, ugyanekkor a töltött káposztához hasonló étel sok más népnél is megtalálható.  

Bennünk levő okok


Az ételválasztásunkat meghatározzák az egyéni különbségek az íz- és szagérzékelésben, a nyelvünk és az orrunk idegei egymással összeköttetésben működnek.

Így a különböző ízeket és illatokat, szagokat egyénenként különbözően érzékeljük. Van, akinek például a koriander szappanízű. Ez azt jelenti, hogy az ő különösen érzékeny a fűszernövényben levő egyes vegyületekre.

Ismeretes, hogy létezik egy bizonyos umami íz az alapízeken (az édesen, sóson, savanyún és keserűn) kívül. Ez az íz az ételben levő fehérjék (aminosavak) üzenetét küldi az agyunknak, és ez az, amit mi sós-pikáns húsízként érzünk.

Ezt az ízt használják az ízfokozóban, melyet az élelmiszeripar arra használ, hogy elfedje a gyártáskor keletkezett kellemetlen mellékízeket, illetve rászokjunk arra az ételre, amibe ezt az ízt bekeleverték. 

Az ízfokozó másik neve nátrium-glutamát, rövidítve MSG, illetve E621. Ezeknek az elnevezéseknek egyikét kell keresni a csomagolás címkéjén!

De létezik még az úgynevezett oleogustus is, ami a zsír jellegzetes íze.

Az édes íz biztonságot ígér, és sok keményítőt vagy cukrot jelez az inni- vagy ennivalóban utal.

Ezért nagyon sokan édesszájúak, aminek megvannak az étrenddel kapcsolatos okai is. Erről itt olvashatsz bővebben!

Szép emlékek, családi kedvenc ételek


A következő ételválasztásunkat meghatározó okcsoport az „édesanyánk főztje” és a „nagymama süteménye”.

Mindenki számára meghatározó az a családi hagyomány, mikrokultúra, ami kisgyerekkorunkban körülvesz bennünket. Azzal, hogy beleszületünk egy családba, a család ételei, étkezési szokásai is meghatározóak lehetnek az egész életünkre.

Ez kihat az ételek mellett az italfogasztásunkra is. Így szert teszünk olyan ízekre, amelyek összekapcsolódnak a nagy családi ünnepekkel, a születésnapokkal vagy más családi összejövetelekkel. Minden családnak megvan a sajátos menüsora karácsonyra, húsvétra vagy más ünnepekre.

Van ahol húsvétra kocsonyát is készítenek, és nem mindenki eszi kaláccsal a húsvéti sonkát. Hasonlóak az eltérések a karácsonyi ételekben és édességekben is.

Érdekes megfigyelni azt, mi történik az ételekkel összeköltözéskor, hogyan fognak elegyedni az otthonról magunkkal hozott ételek és ízek a közös konyhában. Hogyan alakul ki a közös konyha különösen akkor, ha nagyok voltak az egyes családok közötti szokásbeli eltérések. És itt most nem is két különböző nemzetiségű ember közös háztartására gondolok. Ilyekor jön az „én anyám így készítette, úgy fűszerezte” az ételt.

Érdekeség, hogy nagyobb valószínűséggel nyúlunk stresszes helyzetben olyan étel után, amit kisgyermekkorunkban otthon ettünk és szerettünk. Ez ugyanis visszahozza a családi otthon biztonságát, ami stressz esetén megnyugvást adhat.

Testszerviz életmódváltás


Amikor az ember életmódot vált, az egyik legnagyobb kihívást ezeknek a gyerekkori kedvenc ételeknek és ízeknek a csábítása jelenti.

Az életmódváltás, mint minden változtatás, nem megy könnyen, gyakran okoz kisebb-nagyobb konfliktusokat a környezetünkben élőkkel, hiszen az új ételek, új ízek, új ételkészítési módok szöges ellentétben állhatnak a családunkban eddig megszokottakkal.

Jó, ha figyelembe vesszük ezt a körülményt, és felkészülünk rá, illetve azzal is törődünk, hogy a szeretett ízt, hogyan érhetnénk el úgy, hogy az beleilleszkedjen az új étrendünkbe.

Valahogy el kellene készíteni azokat a süteményeket, amiket megszoktunk, éreznünk kellene azokat az ételízeket, amiket megszoktunk.

Ehhez nagy segítséget nyújthatnak az Éléskamra gluténmentes megoldás lisztjei, amelyek segítenek azokat a hagyományos kenyeret, tésztákat, süteményeket átmenteni, amelyek annyira hiányolnánk.

A magyaros ízekhez, pörköltekhez jó lehet az ÉLÉSKAMRA HAGYOMÁNYOS NOKEDLI.

A panírozáshoz pedig a ÉLÉSKAMRA VEGÁN PANÍROZÓ KEVERÉK!

De nem kell a pizzáról se lemondani, ha az a kedvenc ételünk: ÉLÉSKAMRA VÉKONY TÉSZTÁS OLASZ PIZZA.

Kattints ide, és válogass az Éléskamra megoldáslisztjei közül!


Testszerviz sajátmárkás termékek


A fenti hagyományőrző cél megvalósításánál jó szolgálatot tehetnek a Testszerviz kölestészták is.

Ezek az Éléskamra termékekhez hasonlóan gluténmentesek, és sokféle ételhez lehet jó tésztaköret. Például olaszos, paradicsomos ragukhoz, pörköltekhez, resztelt májhoz.

Kattints ide, és válogass a Testszerviz kölestészta választékból!


Kulcs a tápanyagokhoz című könyv


A Kulcs a tápanyagokhoz könyv segít megtalálni a számodra legtáplálóbb és legízletesebb ételeket!

A könyvből megtudhatod, hogy milyen étel alapanyagot melyik tápanyagban dúsabb alapanyaggal tudod kiváltani úgy, hogy az mégis beilleszkedjen az új étrendedbe.

A könyvből kapsz ételkészítési tanácsokat is, illetve jobban megismerheted a fűszereket is!

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!


7 kötetes Kulcs könyvcsomag!


Ha az optimális megoldást szeretnéd magadnak, és szeretnél rendelkezni a teljes Testszerviz Tudástárral, akkor a teljes Kulcs könyvcsomagunk a legjobb választás!

Ez a könyvcsomag tartalmaz minden olyan Kulcs könyvet, ami nemcsak megismertet azzal, hogyan működik a tested, hanem azzal is, mit tehetsz a leggyakoribb egészségügyi panaszok enyhítéséért, illetve a civilizációs betegségek megelőzéséért az étrended és életmódod megváltoztatásával.

Kis lépések nagy eredmények!

Nem kell mindent azonnak megváltoztatni, és teljesen felborítani a jelenlegi életedet és szokásaidat!

Kattints ide, és rendeld meg a teljes, 7 könyvből álló csomagot!