Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

A kánikula okozta nátriumhiány életveszélyes lehet!

nyomelemek
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2023.07.19 15:19
A kánikula okozta nátriumhiány életveszélyes lehet!

Az orvosok gyakran felhívják a figyelmet a túlzott sófogyasztás veszélyeire, amikor szóba kerül a magas vérnyomás és az egészséges táplálkozás közötti kapcsolat.

De a nyári hőség sok mindent felborít! Ebben a cikkünkben a nátriumhiányról olvashatsz, mely az izzadás gyakori következménye!

Kattints, és tudd meg, hogyan pótold a sót!


A hőség és a nátrium


A nagy hőségben izzadással hűtjük magunkat, ami – és ezt nem győzzük hangsúlyozni –, nem csupán vízvesztést, hanem a szervezetünkben levő életfontosságú ásványi anyagok és nyomelemek kiürülését is okozza.

Ezek között a kiizzadt ásványok között van a nátrium, ami a konyhasóval (nátrium kloriddal) könnyen pótolható.

Ugyanakkor az is gyakran hangoztatott tanács az orvosok részéről, hogy a sós ételek egészségtelenek, a túlzott sófogyasztás nem tesz jót a vérnyomásnak, és megemeli azt.

Mi tehát az igazság a nátriummal kapcsolatban?

A nátrium és az egészségünk


A nátrium a szervezetben fontos szerepet tölt be. Például részt vesz a folyadékháztartás szabályozásában, az izomműködésben, az idegsejtek közötti ingerületátvitelben, a szénhidrát- és fehérjeanyagcserében.

Testünkben megközelítőleg 80-100 gramm nátrium van, melynek a többsége oldott formában van jelen, kisebb részét a csontok és kötőszövetek raktározzák.

A nátrium egyik jellemzője a vízelvonó képesség. Ez azt jelenti, hogyha nátriumból túl sok van a szervezetünkben, akkor a kívánatosnál több lesz a sejten kívüli, vagyis az érpályán belüli folyadék, ez pedig megemeli a vérnyomást. A vérnyomás emelkedése a test minden részében, így a vesékben is növeli az erek terhelését. Ez a vesék fokozatos romlásához vezet. Egy ördögi kör kezdődik el így: a gyengülő vese nem tudja megfelelően kiválasztani a vérből a méreganyagokat és a vizet – ez pedig tovább növeli a vérnyomást. A vérnyomás emelkedése más szövődmények (stroke, balkamrai izomtömeg vastagodás) kockázatát is növeli.

Ha a szükségesnél több só jut a szervezetbe, akkor arányosan több vizet is vesz fel a szervezet. Ezt bárki megfigyelheti, amikor szomjas lesz a túlsózott ételek elfogyasztása után. A másik lehetőség, hogy a vese kevesebb vizet választ ki, azaz visszatartja a folyadékot, és a vizelet sűrűbb lesz. Ám egy idő után a túl sok folyadékot, illetve a túl sok sót a vese már nem képes megfelelő mértékben kiválasztani, és károsodni fog. Vesebetegeknek éppen ezért különösen kell figyelniük a só- és folyadékbevitel mennyiségére.

A nyári forróság hatása – a kivétel erősíti a szabályt!


Hosszan tartó, jelentős izzadás esetén azonban – ez a szaunázásra is, és nem csak a kánikulára vonatkozik –, a folyadékvesztéssel nátriumot is veszítünk.

Így már az izzadás miatt nátriumhiány alakul ki, ami a súlyosságától függően a gyengeségtől, fáradékonyságtól kezdődően egészen az eszméletvesztésig, görcsrohamokig súlyosbodhat, és kezelés nélkül akár az érintett személy halálát is okozhatja.

Ha ilyenkor csak vizet iszunk és nem pótoljuk a kiürült ásványi anyagokat, például a nátriumot, akkor felléphet a furcsa nevű „vízmérgezés”, ami valójában a nátrium hiányának a tünetei lesznek:

- hányinger,

- ingerlékenység,

- nyugtalanság,

- érthetetlen beszéd,

- megváltozott viselkedés,

- és súlyosabb esetben: görcsök, eszméletvesztés, kóma.

 

Hogyan pótoljuk az elveszített ásványi anyagokat?

 

A sóhiányos szervezet kívánja a jó minőségű tiszta sót és más ásványi anyagokat. Mivel napi nátrium bevitelünk szinte teljes egészében a konyhasóból származik, fontos, hogy a konyhában használt só adalékmentes, jó minőségű legyen.

Ezért ajánljuk a Paleolit Parajdi étkezési sót! Kattints ide, és rendeld meg!

A nátriumon kívül a többi ásványi anyagot és nyomelemet is szükséges pótolni! Ehhez ad nagyszerű lehetőséget a nátriumot nem tartalmazó ElektroMax italpor!

Kattints ide, és rendeld meg az ElektroMax italport is!

A termék egy dobozában 30 tasak van. Egy tasakban van 1000 mg kálium, 120 mg magnézium, 75 mg kalcium, 3,7 mg vas, 1,5 mg cink, valamint réz, mangán, jód és szelén.

 

VITAKING SUPERSALT® ÁSVÁNYI SÓ - egy alternatív sóforrás

 

A Vitalissimo webáruházunk különleges terméke a Vitaking Supersalt® Ásványi só.

Ez a megszokott konyhasónál kevesebb nátriumot tartalmaz, és van benne kálium, magnézium, cink, mangán, réz, jód, szelén, molibdén és króm is, valamint B12-vitamin.

Ez a termék nem csak a nyári kánikulában biztosít megfelelő sóbevitelt, egész évben megfelel a mindennapi használatra. A Supersalt® kapható 1 kg-os kiszerelében is, megrendeléskor választható a kért mennyiség.

Kattints ide, és rendeld meg a Vitaking Supersalt® Ásványi sót!

 

 Folyékony - hatékony - finom - svéd folyékony multivitaminok


A leghatékonyabb napi táplálék-kiegészítést a folyékony multivitamin és kollagénkészítmények jelentik, és ez a nagy nyári melegben sincs másként! Erről már többször írtunk, a legutóbb itt!

Ezek a készítmények nagyszerű védelmet biztosítanak a bőrünknek, szervezetünknek a nyári hőségben, illetve a magas ultraibolya sugárzás esetén is.

Kattints ide, és tedd bele a kosaradba a kedvenc svéd multivitaminodat is!
Ne felejtsd ki a kosaradból!