Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

Kolbász ki mit tud

Szabados Pál
Szabados Pál
2022.03.03 10:37
Kolbász ki mit tud

A magyaros ételekről a pörkölt mellett minden bizonnyal a kolbász jut az ember eszébe. A ma is hagyományosnak tekintett magyar kolbászról csak a 18. század óta beszélhetünk, mert ekkor terjedt el általánosan az egyik legfontosabb mai összetevőjének, a fűszerpaprika-őrleménynek a használata. Ez olcsó, helyi fűszerként a külföldről behozott borsot pótolta.

A mai paprikás kolbászunk disznó vékonybélbe töltött darált disznóhús, ami ínhártyáitól megtisztított disznóhúsból származik, ehhez azonos mennyiségű szalonnát adnak finomra vagdalva vagy darálva. Ezt a masszát aztán megfelelő mennyiségű sóval, borssal, fűszerpaprikával és fokhagymával fűszerezik. Ez az általánosan ismert kolbászrecept.

A kolbász azonban egyáltalán nem magyar specialitás. A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi tartósítási eljárás, amely Európa legtöbb részén elterjedt, és szerves része az adott ország vagy térség helyi konyhájának.

Kolbászfélék természetesen már az ókorban is voltak.

Kulcs könyvek – kulcsok az életmódváttáshoz

Az ókori Rómában legalább kilencféle kolbászt ismertek, íme az egyiknek, a lukániainak a fennmaradt receptje:

„Törj össze borsot, rómaiköményt, borsikafüvet, rutát, petrezselymet, gyógyfüveket és babérbogyót garummal. Keverd össze pépes hússal, és törd tovább, hogy a szétzúzott fűszerekkel jól összekeveredjen. Miután összedolgoztad garummal, szemes borssal, sok zsírral és fenyőmagokkal, igen vékonyan töltsd bélbe, és akaszd füst fölé.”

Ez a recept ApiciusDe re coquinaria művéből való.

germánok a kolbászkészítést is átvették a rómaiaktól és a középkor alatt tökéletesítették. Sőt a Németalföldön is ismerték a füstöléssel tartósított, bélbe töltött húsféleséget már a középkorban.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a különféle élelmiszer alapanyagokról, ételkészítési, főzési eljárásokról és az egészséges receptekben felhasználható alapanyagokról és más élelmiszerekről, fűszerekről, ami segíti az egészséges étrended kialakítását.

A Kulcs a tápanyagokhoz című könyv egy igazi gasztronómiai hiánypótló mű.

A gasztronómia mindannak az intelligens ismerete, ami összefügg a táplálkozással.”

A minőségi étkezés alapja a tápanyagokban dús étrend kialakítása sok mikrotápanyagot tartalmazó alapanyagokból. Ezeknek az élelmiszereknek a leírása megtalálható ebben a könyvben.”

A Kulcs a tápanyagokhoz könyv tartalomjegyzéke itt elérhető,
ha kíváncsi vagy mi mindenről van benne szó.