Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

TÖRTÉNETEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK AZ EGÉSZSÉG UTÁNI KUTATÁSOKBÓL, FELFEDEZÉSEKBŐL

Hogy születik a koffeinmentes kávé?

Szabados Pál
Szabados Pál
2022.02.09 14:25
Hogy születik a koffeinmentes kávé?

Tudtad-e, hogy a kávézóknak alig 10%-a fogyaszt rendszeresen koffeinmentes kávét. Sokak a szerint a kávé értelmét a benne található koffein adja, és ezért lenézik a koffeinmentes változatot.

házipatika.com weboldal szerint a koffeinmentes kávénak is vannak jótékony hatásai: jót tesz a májnak, csökkenti a cukorbetegség kockázatát és védhet a prosztatarák ellen.

koffeinmentes kávét háromféle módszerrel készítik. Mivel a kávészemek több mint 400, élvezeti szempontból fontos vegyi anyagot tartalmaznak, ezért a tökéletes végeredmény elérése nagy kihívást jelent.

Az első és egyben legrégebbi eljárás az oldószeres kezelés. A pörkölés előtti zöld kávészemeket először felgőzölik, majd oldószeres vízben áztatják a kávébabokat, így oldódik ki a koffein. Ezzel az eljárással viszont a kávé jelentősen veszít az arra a fajtára jellemző ízvilágból, így ezt a módszert csak alacsony minőségű kávéknál alkalmazzák.

A minőségi kávé koffeinmentesítésére használt következő módszert „svájci vizes eljárásnak” nevezik, amikor a nyerskávét olyan vízzel engedik fel, amelynek oldottanyag-tartalma megegyezik a zöldkávé oldható anyag összetételével. Ebből a vízből csak a koffein hiányzik, így az abszorpció (azaz az anyagok feloldásának a folyamata) során csak a koffein tud kioldódni a kávéból, és az értékes íz- és illatanyagok benne maradnak a kávészemekben. Az ilyen áztatás után megszárítják a kávébabot, és ezután következik a szokásos pörkölés.

A legmodernebb és egyben a legdrágább eljárás a szén-dioxidos eljárás. Ekkor egy olyan jelenséget idéznek elő, amikor a szén-dioxid 253 bar nyomáson egy átmeneti állapotot vesz fel a gáznemű és a folyékony halmazállapot között. Ebben az állapotban a gáz alkalmas lesz a koffein kivonására, mégpedig azzal az előnnyel, hogy a babszemek többi oldható, ámde kívánatos összetevője nem távozik belőle, és nem is károsodik benne. Ez az eljárás biztosítja a legjobb minőséget.

Az úgynevezett koffeinmentes kávéból sem főzhető abszolút nulla százaléknyi koffeint tartalmazó ital.

Igazi bio olasz kávék itt! Koffeinmetes is!

Az Európai Unió élelmiszeri jogszabályai előírják, hogy az ilyen kávé maximum 0,1% koffeint tartalmazhat. Az Amerikai Egyesült Államokban ez az érték 3%.

A fenti leírás a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében is megtalálható, ahol még sokféle érdekes és fontos tudnivalót olvashatsz a különféle élelmiszerekről, főzési eljárásokról. Ez a könyv segíti az egészséges étrend kialakítását, hiszen a benne található információk segítségével tápláló ételek készíthetők.

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.

Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

 JÓ ÉTVÁGYAT!

További szenzációs receptekért kattints a képre!
 

Vitalissimo Webáruház termék-csoportokhoz kattints a képekre!