Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

Itt a karácsonyi mentőöved!

Testszerviz termék
Egészséges táplálkozás
Zöldturmix
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2022.12.15 12:04
Itt a karácsonyi mentőöved!

A káposzta és a fodroskel valódi segítséget nyújt a karácsonyi plusz kilók és túlevés ellen!

Derítsd ki, hogyan lesz a jó barátod a fodroskel a plusz kilók nélküli év végi ünnepek alatt!

Olvasd el a cikkünket!

 

Kiváló C-vitaminforrásként ismert

A káposzta és a káposztafélékhez tartozó fodroskel a téli hónapok jól ismert, C-vitaminban gazdag tápanyagbajnoka.

Közeledik a karácsony, sokan készítenek az év végi ünnepek alatt töltött káposztát, ami kedvelt ételünk a téli hónapokban.

A töltött káposzta

Azt gondolhatjuk, hogy a töltött káposzta, ahogy ezt az ételt ma ismerjük és szeretjük, csak a magyar konyha népszerű étele.

Valójában ez az étel a mai ismert recepttel a 18. században terjedt el török hatásra Magyarországon és a többi balkáni nép konyhájában.

A töltött káposzta első magyar leírt receptje így hangzott Misztótfalusi Kis Miklós: Szakácsmesterségnek könyvecskéjében (1695):

„A sós káposztát szépen aprítsd meg, azonban nyers tehénhúst szalonnával öszve kell vágni jól a vágókéssel, szép aprón, abba bors, gyömbér, só; ez meglévén darabonként takargasd egész káposztalevélben, elsőben az ormóját lemetélvén azaz a torzsácskáját, rakd fazékba az aprított káposztával, főzd meg jól; és mikor megfőtt, egy kevés bort bocsáss belé, jobb ízű lesz, tálald fel; ha megborsolod, annál jobb lészen.”

A káposzta nemcsak C-vitaminforrás

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyve így ír a káposztáról:

„A káposztafélék vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és fitotápanyagok tárházát kínálják. Ez az egyik legjobb zöldségcsoport, aminek egy-egy képviselőjét minden nap be kellene építenünk az étrendünkbe, ha tápanyagban gazdag ételeket szeretnénk fogyasztani.

Ebbe a növénycsaládba a következő zöldségek tartoznak: brokkoli, fodros kelkáposzta, karalábé, karfiol, kelbimbó (amely a növény ehető rügye), kínai kel és természetesen a különféle fejes káposzták.

Ezeknek a zöldségeknek a cukor- és keményítőtartalma alacsony. Bár ízüket sokan nem szeretik, de pont ez tanúsítja a csoport tápanyaggazdagságát, ugyanis sok bennük a magas kéntartalmú vegyület. A zöldségek megrágásakor olyan enzimek lépnek működésbe, amelyeknek kesernyés az ízük.

A káposztafélékben levő hasznos tápanyagok – a vaskalciummagnézium és a kálium mellett sok bennük még az A-, C- és K-vitamin.

A káposztafélékben levő tápanyagok közé tartoznak még a karotinoidok, polifenolok és indolok.

Ezek közé az indolok közé tartozik az indol-3-karbinol nevű hatóanyag, ami segíti a hormonháztartásunk egyensúlyának megőrzését azzal, hogy támogatja az ösztrogén hormon lebontását.

A káposztafélékben levő fitotápanyagok gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

A káposzták eres leveleiben túl sok vízben oldhatatlan rostot – azaz fás részt – találunk, ami megnehezítheti az emésztésüket. Ezért ezeket a vastag részeket célszerű eltávolítani a konyhai előkészítésük során.”


Ha szeretnél a konyhádba kerülő élelmiszerek tápanyagtartalmáról sok hasznos tudnivalót megismerni, akkor a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvnél nincs jobb választás.

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!


Hogyan segíti a káposzta a vércukorszint kiegyenlítését?

Kevesen tudják, hogy a kálium segíti az inzulinhatást, és ezzel megszabadít a cukor utáni sóvárgást, a falási rohamokat és a túlevést okozó vércukorszint ingadozásoktól.

Mivel a káposztafélék, és különösen a fodroskel sok káliumot és rostot tartalmaz, ezért kiváló segítőtárs az ünnepek alatt a „karácsonyi kilók” ellen.


Karácsonyi mentőöv a Vitalissimo webáruházból!

A káposztafélék - mint az imént olvashattad - tápanyagokban rendkívül gazdag ősi bajnoka a fodroskel, vagy más néven fodros őskáposzta.

A Testszerviz két saját márkás, bio fodroskelt tartalmazó szuperélelmiszere a Fodroskel por és a Vidd Magaddal Zöldturmix por.

Közülük bármelyiket felhasználhatod a napi turmixod, vagy más ételeid gazdagításához, például hozzákeverheted darált húshoz vagy rántottának felvert tojáshoz.

Kattints ide, és rendeld meg a Testszerviz Fodroskel port!

 


Kattints ide, és rendeld meg a Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix port!