Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

Hormontúlsúly

Hormonok
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2022.05.13 11:12
Hormontúlsúly

A hormontúlsúly egyre jellemzőbb népbetegség, pedig nem kellene, hogy az legyen. A legnagyobb baj, hogy nem értjük mi is ez és hogyan lehet rendbehozni. Az alábbi részlet a Kulcs a testhez könyvből való.

Az alábbi részlet a Kulcs a testhez című Testszerviz Kulcs könyvből való:

“Mi az ösztrogén és progeszteron egyensúlytalanságának az oka?

Az ösztrogén és a progeszteron kiegyensúlyozott mennyiségére és időbeli szabályos eloszlására van szükség ahhoz, hogy a női szervezet harmonikusan működjön.
Ezt az egyensúlyt borítja fel gyakran az ösztrogén túlsúly. Ez egy relatív túlsúlyt jelent a termelődő progeszteron mennyiségéhez képest. Tehát alapvetően progeszteron hiányról beszélhetünk az esetek túlnyomó többségében, és nem csupán túl magas ösztrogénszintről.

Az idevezető okok:

– A fogamzásgátló tabletták szedése megakadályozza a tüszőérést, így nem termelődik megfelelő mennyiségű progeszteron a menstruáció második felében.

A fogamzásgátlók egy „hormonális színjátékot” játszanak le a tablettát szedő nőnél, amely köszönő viszonyban sincs a természetes menstruációs ciklussal. Nem is beszélve arról, hogy a tabletták hormonjai szintetikus készítmények. Ez már önmagában kikapcsolja a rendszerből az agyalapi mirigy vezérlő funkcióját, amely így „elszokik” a ciklust vezérlő feladatáról. Ezért a tabletták szedésének abbahagyása után még hosszú hónapokig, de lehet, hogy akár egy évnél is tovább kimaradhat vagy rendszertelen lehet a menstruáció, és elmaradhat a peteérés.

A hormonrendszer egyensúlytalanságához a következő tényezők járulhatnak hozzá:

– A különféle hormonok jelenléte az élelmiszerekben, főleg a nagyüzemi forrásból származó tejben, tejtermékekben.

– Hormonhatású vegyületek jelenléte a növényekben. Ezek közül az egyik főbb csoportot fitoösztrogéneknek nevezzük. Ilyen növény lehet a szója, a komló és a lenmag, de sok más növényben, zöldségben is van több-kevesebb fitoösztrogén tartalom. Más növényekben progeszteron hatású vegyületek vannak.

– Nehézfémek, gyomirtó szerek, kőolajalapú vegyi anyagok a kozmetikumokban. Ezek képesek kapcsolatba lépni a szervezet hormonreceptoraival, tehát ezek is képesek hormonszerű hatásokat kiváltani.

– Finomított szénhidrátok, cukrok jelenléte a táplálkozásban. Ezek önmagukban hozzájárulnak a tüszőrepedés elmaradásához.

– Krónikus stressz, ami szintén gátolja a tüszőrepedést. A magas kortizolszintet elősegíti a magas inzulinszint.

– Sárgatest elégtelenség is lehet egy olyan kórkép, ami csökkenti a progeszteron termelődését.

Ezek egyenként is jelentős hatásúak lehetnek a hosszú évek, évtizedek alatt. Így a 30–40 év fölötti nőknél egyre nagyobb arányban (ez akár 80% is lehet a felmérések szerint) jelen lehet az ösztrogén túlsúly.”


Tudj meg többet az ösztrogén túlsúlyról vagy ösztrogén dominanciáról
a Kulcs a testhez című könyvből!


Kulcs a testhez című könyvünkhöz szorosan kapcsolódik a Kulcs a hormonokhoz című könyvünk!

Ebben a két könyvünkben minden életbevágó tudnivalót megtalálsz ahhoz, hogy a bennük leírtak használatával hormonjaid visszataláljanak az egyensúlyhoz és a hormonális működésed újjászülethessen!