Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

Almát almával?

Szív és érrendszer
Szűrés törlése
Testszerviz
2023.09.05 13:51
Almát almával?

„Naponta egy alma, az orvost távol tartja!” – így szól a közismert mondás.

Az alma vitán felül egyike az egészséges gyümölcseinknek, és épp most lesz a szezonja. Érdemes minél többet ennünk belőle, bár még sincs garancia arra, hogy „az orvost távol tartja”.

Akkor hát mi lehet a fenti mondás alapja?

Kattints ide, és olvasd el a cikkünket!


Minden jó forrása az alma?


Még 2011-ben egy 20 ezer felnőtt részvételével végzett kutatás arra jutott, hogy az alma fogyasztása összefüggésbe hozható a stroke alacsonyabb kockázatával, azonban ez sajnos nem jelent életbiztosítást.

Kétségtelenül igaz, hogy a gyümölcsben levő flavonoidok csökkentik a gyulladást, védik a szívet és az ereket, sőt jót tesznek az agyunknak is. Ráadásul az alma hozzájárul a magas rosttartalma és a benne levő K-vitamin és kálium révén a vérnyomás és a koleszterinszint alacsonyan tartásához is.

Egy wales-i népi bölcsesség


Bár a „Naponta egy alma, az orvost távol tartja” kifejezést először 1913-ban használták, ez a mondás egy 1866-ban lejegyzett pembrokeshire-i közmondáson alapul. (Pembroksire egy tengerparti megye Délnyugat-Walesben.)

A Notes and Queries” brit magazin volt az első, amely a közmondást a következő alakban közölte: „Eat an apple on going to bed, and you’ll keep the doctor from earning his bread.” Azaz magyarul (nem szó szerint): „Lefekvés előtt egy alma, az orvost kenyér nélkül hagyja.”

Akárhogy is történt, ez a mondás azóta széles körben elterjedt, és az alma népszerűsége ma is töretlen.

Mit ad nekünk az alma?


Az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk tele van tápanyagokkal, beleértve a rostokat (pektin), vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. A benne lévő C-vitamin különösen erős antioxidánsként működik, semlegesíti a szabad gyökökként ismert káros vegyületrészeket, és így támogatja a szervezetünket.

Az alma kiváló forrása más antioxidánsoknak is, például az olyan flavonoidoknak, mint a kvercetin, illetve epikatekin, ami a zöld teában is megtalálható hasznos anyag.

Az agyunknak is segítenek a flavonoidok!


Egy 2020-as, 2800, ötvenéves résztvevő bevonásával készült amerikai tanulmány is megállapította, hogy azok, akik flavonoidokban kevésbé gazdag zöldségeket és gyümölcsöket esznek, 2-4-szer nagyobb valószínűséggel szenvednek Alzheimer-kórban vagy demenciában, mint azok, akik rendszeresen fogyasztanak antioxidánsokban gazdag élelmiszereket.

A flavonoidok olyan vegyületek, amelyek a gyümölcsökben, például az almában és a körtében, valamint a zöldségekben, például a fodros kelben, kelkáposztában és a spenótban is előfordulnak. Ezek a hasznos vegyületek, jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri, valamint az idegrendszeri egészségünkre.

Szuperzöldek a Vitalissimo folyékony multivitaminjaiban!


Ahogy azt részletesen a „Hogyan és mire hatnak a folyékony vitaminkomplexek összetevői - 3. rész bioaktív összetevők” című cikkben is írtuk, a folyékony multivitamin készítményeink bioaktív szuperzöldségeket és szupergyümölcsöket is tartalmaznak.

Itt olyan zöldségekről van szó, mint többek között a brokkoli, cékla, és olyan magas flavonoid-tartalmú bogyós gyümölcsökről, mint az acai bogyó, fekete áfonya vagy a tőzegáfonya.

Az ezekben levő antioxidánsok és más értékes anyagok elősegítik az öregedési folyamatok lelassítását, jótékonyan hatnak a szívünkre és az ereinkre (flavonoidok, polifenolok), valamint támogatják a látást (zeaxanthin).

Íme néhány olyan termék, amit életkor és nem szerint ajánlunk a benne levő szuperélelmiszerek miatt:

WOMAN folyékony multivitamin nőknek

WOMAN 50+ folyékony multivitamin 50 feletti nőknek

MAN folyékony multivitamin férfiaknak

MAN 50+ folyékony multivitamin 50 feletti férfiaknak

ULTRA+ multivitamin készítmény

MEGA SPORT multivitamin készítmény


A teljes svéd folyékony termékkínálatunkból érdemes válogatnod!


A svéd folyékony termékeink között vannak olyan immunerősítő és ízületvédő termékek, amelyek a fenti multivitaminokon kívül még hasznosak lehetnek neked!

Kattints ide, és tedd a kosaradba azokat a tápanyagokban gazdag termékeket is, amik a fentieken kívül további egészségügyi előnyöket nyújthatnak neked!