Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

Csírák, az egészség rejtett forrásai

Testszerviz
2022.10.19 12:16
Csírák, az egészség rejtett forrásai

A növényi csírák, olyan apró növénykék, melyek igazi tápanyag és vitamin koncentrátumok. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy egy kicsi magból képes egy teljes növény kifejlődni, azaz a mag tartalmazza mindazt az ásványianyagot, vitamint, növényi tápanyagot, ami egy növény teljes kifejlődéséhez szükséges.

A csírák így koncentráltan tartalmaznak minden olyan tápanyagot, ami hasznos szervezetünknek. Érdemes rendszeresen, naponta fogyasztani őket.

Az eltérő csírák eltérő ízűek lehetnek, így érdemes többfélét is kipróbálni. Például a retekcsíra enyhén csípős lesz. A csírákból nem csak a zöld szárakat lehet fogyasztani, hanem magát a magokat is.

Jó hír, hogy nagyon könnyű termeszteni őket otthon is.

Mi kell a csíráztatáshoz?

A Testszerviz Vitalissimo webáruházában mindent megtalálsz, ami a csíráztatáshoz kell.

  1. Több tucatnyi csíráztatni való magvak

A Vitalissimo webáruházban a Natúr Tanya csíráztatni való bio minősítésű magjait ajánljuk.

A 30 féle csíráztatni való mag minden igényt és ízlést kielégít.

  1. Csíráztatótál

A webáruházban találsz különféle csíráztatótálat:

Itt rendelheted meg a 4 részes tálat!

A 4 részes kerámiatálat itt rendelheted meg!

Hogyan csináld?

Áztass!

Áztatásra a magban szunnyadó enzimek aktiválása miatt van szükség. Kétféle csíráztatni való mag van: amit be kell áztatni és amit nem. Amit be kell áztatni, azt általában 4-6 órára írja a zacskón lévő tájékoztató.

Időhatékonyság miatt este célszerű a megfelelő magmennyiséget egy mély üvegtálba tenni, sok vizet ráengedni, és úgy hagyni reggelig. A mag mennyisége kívánság szerinti.

Azokat a magokat, amiket nem kell beáztatni, csak bele kell önteni a csíráztató tálkába. Ilyenek például a káposzta és brokkoli magok.

Kezd meg a csíráztatást!

Reggel az áztatott magokat öntsük bele a csíráztató tál egyik tálcájába és mossuk át vízzel. Tegyük őket napos helyre, de ne közvetlenül napfényre.

Növekedés

A csírák napi 2-szer igényelnek törődést. Reggel és este kell víz alatt átmosni őket. Azokat a csírákat, amelyeknek nagyon pici magja van, nem érdemes a csap alatt átmosni, hanem csak vízzel jól bepermetezni.

Szüret

A csírák általában a 4-7 nap alatt érik el a legmagasabb vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. Így eddig csíráztatunk. Ha nem vagy biztos abban, hogy mikor kész a csíráztatás, akkor nézz utána az interneten. Ott megtalálható mindenféle csíra lefényképezve, így megállapítható, hogy a csírád készen van-e már.

Ezen kívül minden zacskón rajta van, hogy mennyi a csíráztatási idő. Ezek elég pontos adatok. Természetesen a csíráztatási idő nagyban függ a helyiség hűmérsékletétől, fényviszonyaitól is.

A kész csíra tárolása

Ahhoz, hogy a megtermelt csírák frissek maradjanak és ne veszítsenek a vitamin- és ásványi anyag tartalmukból, érdemes őket lezárható műanyag tálkába tenni, és berakni a hűtőszekrénybe. Ott a hideg és a sötét miatt jelentősen csökken a növekedési folyamat. Így körülbelül 4-5 napig csodálatosak és frissek maradnak.

Próbáld ki te is, irány a csírák világa!

Belépek