Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 30 737 4359

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

Afrika ajándéka

Kulcs könyvek
Egészséges táplálkozás
Pajzsmirigy
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2022.12.07 13:05
Afrika ajándéka

Tudtad, hogy a kávézás módja befolyásolja az egészségedre gyakorolt hatását?

A tisztánlátás érdekében olvasd el a cikkünket!

A kávé eredete

Sokan ismerik a kávé legendás afrikai eredetét, ami szerint egy Káldi nevű etióp kecskepásztor figyelt fel először egy bizonyos piros bogyókat lerágó állatainak a megváltozott viselkedésére. Ő ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes élénkítő italt készíthetnek.

Egy másik fennmaradt változat szerint egy arab orvos használta a cserje magjaiból készített főzetet gyógyszerként.

Hogyan isszuk?

Akárhogy is történt, ma már a kávé az egyik legkedveltebb élénkítő italunk, sokféle zamattal és kiszerelésben juthatunk hozzá. A szervezetünkre gyakorolt hatása szempontjából azonban nem mindegy hogyan isszuk azt.

Sokféleképen fogyasztjuk: tisztán cukorral vagy anélkül, vagy tejjel és cukorral, tejszínnel, sőt vannak olyanok is, akik felvert tojássárgáját tesznek bele. Rengeteg változat lehetséges, az ital összetevőinek arányairól nem is beszélve.

Hogyan igyuk?

Az egészségünk szempontjából a legjobb, ha tisztán és édesítés nélkül isszuk a kávénkat.

Így a kávé szinte kalória- és szénhidrátmentes. A magas hőmérséklet miatt antioxidánsokhoz is jut a szervezetünk, ami az alacsonyabb hőfok esetén már elmarad.

Akik cukorral és tejjel vagy tejszínnel fogyasztják, azoknak rossz hír, hogy mindkét megoldás egészségtelenebb a tiszta kávé forró változatánál.

Ezen nem sokat javít az sem, ha a cukor helyett édesítőt használunk a tej vagy tejszín mellé, bár kétségtelenül csökkentjük a cukros kávéval járó vércukorszint emelkedést. A cukrot nem érdemes ebből a szempontból mézzel se helyettesíteni.

A tej zsírt és tejcukrot is ad a kávéhoz, ezért érdemesebb vanília- vagy mandulakivonattal ízesíteni azt. Ha valaki mégis tejjel szeretné fogasztani a kávéját, akkor szóba jöhetnek a növényi tejek, tejszínek a tehéntej helyett.

A kurkuma vagy a fahéj extra ízt adhat a kávéhoz.

Érdemes elkerülni a tejszínes vagy a fent említett felvert tojássárgáját tartalmazó ital fogyasztását, mert ezek a kávé vízhajtó hatása miatt hamarabb távoznak a szervezetünkből, mint ahogy fel tudnának szívódni.

A nyers tojássárgájás változás lehetséges szalmonellaforrás, és felesleges kalóriabomba.

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

A Kulcs a tápanyagokhoz című könyvben sok más érdekességet is találsz a kávéról és az antioxifánsokról.

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!


Kávé plusz MCT olaj + zsírégetés

Ha már energiabombát akarunk inni, akkor javasolható az MCT olaj hozzáadása a kávéhoz.

Az MCT olajat helyettesíthetjük kókuszzsírral is, bár mindkét esetben növeljük a kávé kalóriatartalmát, de a bevitt olaj zsiradékként elősegítheti a zsírégetést, ha a zsírégetés többi feltételét is biztosítani tudjuk.

Ezek az összefüggések ezen a képen láthatók:

Ha a megszokott cukros, sok szénhidrátot tartalmazó étrenden van valaki, akkor neki a kávéval együtt bevitt plusz kalória a zsírpárnáink növeléséhez járulhat hozzá.

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a zsírégetéshez című könyvet ajándék heti étrenddel!


Testszerviz Vitalissimo webáruház megoldások
az energiánk és az agyunk felpörgetéséhez

Ha energiahiány miatt iszol kávét és pajzsmirigy alulműködésed van, akkor a Myrobalan termékcsaládból a TiroGlan pajzsmirigy-alulműködés elleni gyógynövény-komplexet ajánlom.

Kattints ide, és rendeld meg a TiroGlan gyógynövény-komplex készítményt!

Ha a kávét tanulás vagy szellemi munka támogatására fogyasztod a koffeintartalma miatt, hatékonyabb megoldás a Myrobalan termékcsalád DranPa agyserkentő és memóriajavító gyógynövényes készítménye.

Kattints ide, és rendeld meg a DranPa gyógynövény-komplex készítményt!


A kávé szerelmeseinek!

Néhány tévhit a kávéivással kapcsolatban:

  • a kávé nem növeli a csontritkulás kockázatát
  • a kávéivás nem növeli a kiszáradás vagy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
  • ráadásul a táplálkozástudományi szakemberek szerint kávéivás csökkenti a cukorbetegség kialakulásnak a kockázatát is.

Azok, akik sokféle kávéból szeretnének választani, a Vitalissimo webáruház kiváló minőségű kávétermékeket is kínál!

Kattints ide, és válassz ízlésed szerint ebből a széles kávéválasztékból!