Pontosan mit tartalmaz a lisztkeverék?
SÓMENTES ÉS ÉDESÍTÉSMENTES TERMÉK. Felhasználástól függően édesíteni, sózni szükséges.
A lisztkeverék kiadós adagjával családok számára bőséggel elegendő, vagy vendégségekre készítve is megfelelő adag. Az elkészült sütemények fagyaszthatók és szobahőmérsékelten érdemes kiolvasztani, majd sütőben 100 fokon langyosra is melegíthetők.
A keverékben a finomabb ízvilág elérése érdekében a szúrós ízű szódabikarbóna helyett a saját fejlesztésű Paleolit Éléskamra foszfátmentes sütőport használjuk.
Hozzáadott adalékoktól, színezékektől, konzerváló szerektől, aromáktól, ízfokozóktól mentes, csak természetes alapanyagok felhasználásával előállított naturális termék.
Gabona-, cukor-, szója-, tejmentes magyar kézműves lisztkeverék.
Nem tartalmaz továbbá kókuszlisztet, konjac lisztet, élesztőt sem.
A régi, megszokott kelt tésztákhoz nagyon hasonlító sütemények készíthetők belőle.
Összetevők: tápióka keményítő, élelmi rostok (bambuszrost liszt, útifűmaghéj liszt), mandulaliszt, szezámmag liszt, Paleolit Éléskamra foszfátmentes paleo sütőpor (savanyúságot szabályozó anyag: borkősav, térfogatnövelő szer: nátrium-hidrogén-karbonát, tápióka keményítő)
Átlagos tápérték 100 g lisztkeverékben:
Energia kJ |
1066,4 |
Energia kcal |
258,2 |
zsír |
2,8 g |
amelyből telített zsírsavak |
0,9 g |
szénhidrát |
49,7 g |
amelyből cukrok |
0,2 g |
fehérje |
7,3 g
|
só |
0g |
rost |
27,1 g |
(A korábbi keverékhez képest csökkent az energiatartalom és a szénhidrát tartalom is és nőtt a természetes élelmi rost tartalma.)
Csak természetesen előforduló cukrokat és rostokat tartalmaz.
Saját, garantáltan gluténmentes műhelyben csomagolva.
Szezámmagot és dióféléket felhasználó üzemben készült.
Száraz, hűvös helyen tartandó.
ALAPRECEPT javaslat (készíthető belőle kakaós csiga, különféle töltött párna, bukta, kalács édesen. Sósan kenyér, zsemle, pizzás csiga, hússal töltött párnácskák, stb):
Tekert csíkos kalács(édesen):
Hozzávalók:
- 200 g Éléskamra Keltes élmény univerzális szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
- 3 M-es tojás (kb. 165 g)
- 20 ml friss citromlé
- 120 ml víz
- 25 g lágy kókuszzsír
- 40 g kristályos édesítő (eritit, xilit, gliin stb)
- 4 ek édesítő
- 1 ek holland kakaó
3 M-es tojást (KB 165 g) keverj el, 20 ml friss citromlével, 120 ml vízzel, 25 g lágy kókuszzsírral és 40 g kristályos édesítővel (eritrit, xilit, glicin, stb.), majd keverj hozzá a lisztből 200 g-ot. Pihentesd a tésztát 30 percig hideg helyen (vagy még tovább). Ezután szilikonos lapon, enyhén lisztezett felületen gyúrd át kicsit, majd alul-felül lisztezve 30*24 cm-es lappá nyújtsd ki. Kend meg olvadt kókuszzsírral, erre hintsd a 4 evőkanál édesítő+1 evőkanál holland kakaó keverékét. A szilikonlap segítségével tekerd fel és a rudat vágd el 15-15 cm hosszúra. A mellékelt fotó szerint vágd be és mindkettőt fonatszerűen tekerd fel. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formában helyezd egymásra a két fonatot és 180 fokra melegített sütőben 35 perc alatt süsd készre.
A kész kalácsot 12 szeletre vágva egy szelet sütemény szénhidrát tartalma 11 g abban az esetben, ha szénhidrátmentes édesítőt használunk (pl. eritrit vagy glicin).
Csomagoláson lévő recept változat SÓSAN
Hozzávalók:
- 200 g Éléskamra Keltes élmény univerzális szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
- 3 M-es tojás (kb. 165 g)
- 20 ml friss citromlé
- 120 ml víz
- 25 g lágy kókuszzsír
- 5-6 g só
3 M-es tojást (KB 165 g) keverj el, 20 ml friss citromlével, 120 ml vízzel, 25 g lágy kókuszzsírral és 5-6 g sóval, majd keverj hozzá a lisztből 200 g-ot. Pihentesd a tésztát 30 percig hideg helyen (vagy még tovább). Ezután szilikonos lapon, enyhén lisztezett felületen gyúrd át kicsit.
Ily módon készülhet belőle zsemle, kenyér, sós töltött sütemények (pl. csigák, párnák, hasék, stb.) és például ilyen kenyérlángos (töki pompos, kemencés lepény elnevezés ugyanaz).
Ez a következőképpen: a fenti módon sós tésztát készítünk, 20 percig pihentetjük, pici liszttel átgyúrjuk és alsó-felső lisztszórással kb. 8 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük 100 g TOTU krém extrából készített krémmel: 2 gerezd zúzott fokhagyma, 30 g lágy kókuszzsír, só, citromlé ízlés szerint. Rákerül a szalonna, sonka, kolbász, hagyma, majd opcionálisan a tetejére éven túl érlelt sajt.
200 fokos sütőben 15-17 perc alatt sütjük készre (alsó-felső sütés), ebből 25*35 cm-es nagyságú lepény lett. Sütés után kb. 12 mm vastag tésztát kapunk, aminek az állaga, naturális íze megtévesztésig hasonlít a vásárokban kapható valódi kemencés lepényhez.
TOJÁSMENTES ALAPRECEPT:
Keltes élmény tojásmentes édes tészta:
Hozzávalók:
- 200 g Éléskamra Keltes élmény univerzális lisztkeverék
- 230 ml víz
- 20 ml friss citromlé
- 40 g lágy kókuszzsír
- 5 g foszfátmentes sütőpor
- 40 g eritrit (vagy diéta szerinti édesítő)
A fenti hozzávalókat dolgozd ki alaposan. Pihentesd a tésztát 30 percig hideg helyen (vagy még tovább). Ezután szilikonos lapon, enyhén lisztezett felületen gyúrd át kicsit. Alkoss belőle kedved szerint.
Keltes élmény tojásmentes sós tészta:
Hozzávalók:
- 200 g Éléskamra Keltes élmény univerzális lisztkeverék
- 230 ml víz
- 20 ml friss citromlé
- 40 g lágy kókuszzsír
- 7 g só
- 5 g foszfátmentes sütőpor
A fenti hozzávalókat dolgozd ki alaposan. Pihentesd a tésztát 30 percig hideg helyen (vagy még tovább). Ezután szilikonos lapon, enyhén lisztezett felületen gyúrd át kicsit. Alkoss belőle kedved szerint.
További ötletek
A csomagoláson lévő édes alapreceptből kakaós csiga készült. Receptet lásd fent a csíkos kalácsnál.
Kakaós csiga: a tésztát nyújtsd kb. 30x20 cm-es téglalapra, töltsd meg ezzel a krémmel: 10 g kakaópor, 30 g eritrit, 30 ml sűrű kókuszkrém (vagy víz), 5 g Keltes élmény liszt, vaníliapor. 5 perc pihentetés után kend a tésztára egyenletesen. Szorosan tekerd fel a 20 cm-es oldalánál fogva a szilikonos papír vagy nyújtólap segítségével, hogy dundibb, nagyobb csigák legyenek. Vágd 12 egyenlő részre. Kend le tojással vagy egy alma levével és a tepsiben hézagosan rendezd el. 180 fokra melegített sütőben (alsó-felső sütésen) 30 perc alatt süsd készre. Nagyjából a kétszeresére kel meg.
Az alapreceptből nutellás csiga is készült már a következőképpen:
a tésztát a csomagoláson lévő recept szerint készítettem (lásd fent), kinyújtottam alul-felül lisztezett felületen 22*30 cm-re, megkentem 70 g paleo nutella és 30 g cocomas kókuszkrém keverékével, a hosszabb oldalánál fogva feltekertem a tésztát. 14 részre vágtam, hézagosan tettem a tepsibe. 180 fokon 30 perc alatt sült készre.
SÓS VÁLTOZAT
Pizzás csiga: a fenti alaptésztához hozzáadtam a 4 g sót és kihagytam az édesítőt.
Az átgyúrt tésztát enyhén lisztezett felületen és liszttel hintve nyújtsd kb fél cm vastagságú téglalapra. Kend le 3 evőkanál natúr paradicsomszószból, oregano, bazsalikom pici só keverékéből készült szósszal.
A szilikonlap vagy szilikonos sütőlap segítségével, amin dolgoztál, tekerd fel a tésztát szorosra. Jó éles késsel vagy pizza szeletelővel (ez nagyon jó hozzá), vágd tetszés szerinti vastag csigákra. Rendezd el egy tapadásmentes vagy sütőpapíros tepsin és süsd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre. A csigák sütés közben kb. duplájukra nőnek meg. (Sütés előtt kedved szerint egész tojással lekenheted a csigákat és meghintheted reszelt sajttal). 12-14 nagyobb darab sütemény készül belőle.
Kihűlve fogyasztandó.