Szemvitamin, stabil, biológiailag hozzáférhető, mikrokapszulázott szabad luteinnel és 7 féle mikrotápanyaggal, a normál látás fenntartásához1. A szem egészségének megőrzéséért termékünk A-, E-, B2- és C-vitamin, továbbá szerves cink, szerves réz és szerves szelén tápanyagokat is tartalmaz. Étrendi dúsítása különösen javasolt gyakori kék fénynek való kitettség esetén, mint napsugárzás, LED-ek és képernyő használat (okostelefonok, számítógép, televízió).
- Vegán Termék, Laktózmentes, Gluténmentes
- Nem Tartalmaz Mesterséges Színezéket, Tartósítószert és Aromát
- Komplex Hatóanyagösszetétel
- Stabil, Biológiailag Hozzáférhető Lutein Forrás
- 12 mg Mikrokapszulázott Szabad Lutein, ami 24 mg Lutein-észternek Felel Meg
- + 7 féle mikrotápanyag
- 1Az A-vitamin, a riboflavin és a szerves cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
- Termékünk lutein tartalma Németországban, függelen akkrendiált laborban is bevizsgált
- 54 napra elegendő mennyiség

Mi a különbség a szabad lutein és a lutein észter között?
A luteint szervezetünk nem tudja szintetizálni, ezért külső forrásból (például étrend-kiegészítővel) tudjuk biztosítani a bevitelét.
A luteinnek két formája van, az egyik az úgynevezett szabad lutein, a másik a lutein-észter.
Élelmeink 93%-ban szabad luteint tartalmaznak
Az észterezett és nem észterezett lutein közötti különbségtétel azért fontos, mert az emberek által fogyasztott élelmiszerek 93%-a szabad formában tartalmaz luteint, és csupán 7%-ban fordul elő a lutein észterezett formában. A lutein-észterek elsősorban a növények virágaiban vagy gyümölcseiben találhatók meg, így például a nagyvirágú bársonyvirág természetes formája a lutein-észter.
Lutein pro szemvitaminunk, tudatosan, természetes, szabad lutein formával készült.

Választásunk egyrészt azért esett a szabad lutein formára, mert a lutein többsége szabad formában van jelen élelmeinkben, felszívódása nem igényel enzimeket, másrészt az észterezett lutein további észter-hidrolízis lépést igényel a vékonybélben.
Szekezetünket tekintve igen hasonló a két lutein forma

A szabad lutein hidroxil-csoportokat (-OH) tartalmaz a molekula két végén (-OH csoport). A lutein-észter esetében pedig egy vagy mindkét hidroxil-csoportot zsírsav-észter helyettesíti. Ilyen leggyakrabban előforduló zsírsavak a palmitinsav, a mirisztinsav, vagy a laurinsav észter (RO).
Szabad lutein előállítás a lutein pro szemvitaminban
Fontos megjegyezni, hogy a szabad luteint, lutein-észterből állítjuk elő, úgynevezett elszappanosítási folyamat segítségével, amely során eltávolítjuk a zsírsavakat az észterezett luteinből, így a végeredmény, tisztított szabad lutein.

Szabad lutein mikrokapszulázás a lutein pro szemvitaminban
A lutein alapanyagunk mikrokapszulázási eljárással készül, a sárga tablettán levő piros pöttyök jelzik a lutein mikropelleteket.
Mivel a lutein rendívül érzékeny a környzeti tényezőkre, a nem megfelelő minőségű készítmények, akár már tárolás során is sokat veszthetnek a lutein tartalmukból.

Termékünk lutein tartalma Németországban, független akkrediált laborban is bevizsgált.
12 mg szbad lutein, 24 mg lutein-észternek felel meg. Mi áll 1:2 arány hátterében?
Általában az étrendi karotinoidokat az emésztőenzimek nem képesek a szervezett számára megfelelő formává átalakítani. A növényekben található xantofillok (például lutein, zeaxantin) túlnyomórészt hosszú szénláncú zsírsavak észtereiként találhatók meg az élelmiszerekben. Mivel azonban az emberi szérumban nem mutathatók ki xantofil észterek- a gyümölcsökben, például a narancsban, a mandarinban és a papayában található xantofill-észtereknek felszívódás előtt hidrolizálódniuk kell.
A lutein-észtereket a bél lumenében vagy az enterocitákban nem specifikus hidrolázokkal (lipázokkal-zsírbontó enzim) szabad luteinné kell hidrolizálniuk, mivel az emésztés után a szabad lutein a fő forma a keringésben.
A lutein-észter hidrolízis kapacitásának csökkenése várható az idősebb személyeknél a kor előrehaladtával ezért annak érdekében, hogy kiküszöböljük az anyagcserefolyamatok hatékonyságának a csökkenését, a szabad lutein forma az ideális választás, hiszen a szabad luteint, a lutein észterrel ellentétben, szervezetünk további biológiai átalakítás nélkül tudja felhasználni.
Az öregedő szem és a távollátás
Szemeinket sem kerüli el az öregedés. A makula az életkor előrehaladtával, az idősödéssel degenerálódik. A szem különösen magas anyagcsereszinttel rendelkezik, ezért fokozott szüksége van az antioxidánsok által nyújtott védelemre.
A közelre és távolra történő nézés váltogatása arra készteti a lencsét, hogy egyszer laposabbá, egyszer domborúbbá váljon, ami segít megőrizni rugalmasságát. Napjainkban sokkal több órát töltünk okoseszközeink előtt, és a szemünkhöz nagyon közeli képernyők csökkentik a szemlencse rugalmasságát, a közeli tárgyakra való fókuszálás képességét és ez egyre fiatalabb korban következik be. A szemöregedés leggyakoribb tünete a távollátás.
Szemeinket a napsugarak, LED-ek és digitális eszközökből származó kék fény is öregíti. A fény károsító hatása mellett a retinában magas az oxigéntenzió, ami oxidatív károsodásának esélyét növeli. Az olyan karotinoid makulapigmentek, mint a lutein, zeaxantin, mezo-zeaxanthin, mindkettő ellen védelmet nyújthatnak, elnyelik a nagy energiájú kék fényt, védik a szem retináját és fokozzák a vizuális teljesítményt.
Mivel a lutein képes zeaxantinná alakulni a retinában, illetve prekurzola a mezo-zeaxanthinnak, megfelelő mennyiségű és minőségű lutein, biztosítja a szemek védelmét.
Mik a Natur Tanya Lutein Pro Szemvitamin kulcsfontosságú összetevői?
Lutein
A lutein oxigéntartalmú karotinoid, amit xantofillnak is neveznek, mert a lutein állandó kísérője a klorofillnak (levélxantofill). Elsősorban paraj, kelkáposzta, brokkoli, bimbóskel, zöldborsó, fejes saláta tartalmaz sok luteint, de megtaláljuk a tojássárgájában is. A szem retináján sárgafoltnak nevezett terület nagy mennyiségben tartalmaz a luteint. A lutein és szérumszintje fordított összefüggésben áll az öregedéssel kapcsolatos szemészeti problémák, mint például a távollátás, a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatával.
Mivel a lutein jobban tudja hatását kifejteni más tápanyagok jelenlétéban, termékünket A, C, E, B2-vitaminokkal, szerves szelénnel, szerves cinkkel és szerves rézzel is dúsítjuk.
Az A-vitamin zsíroldékony vitamin, a retinában és a szem egyéb szöveteiben több A-vitamin található, mint a test bármely más részében, így a látásban betöltött szerepét szinte mindenki kivétel nélkül ismeri. Az A-vitamin, a szemben található látóbíbor (rodopszin) működéséhez nélkülözhetetlen, hiányában a szem alkalmazkodó képessége a sötétséghez, fényváltozásokhoz romlik.
A Natur Tanya Lutein Pro Szemvitamin szinergista hatóanyagkomplexként müködik.
Az A-vitamin kölcsönhatásban van a tokoferollal, az utóbbi védi a retinolt az oxidációtól, a cinket tartalmazó enzimek pedig az A-vitamin anyagcseréjében vesznek részt. Az A-vitamin (retinol) szállítófehérjéhez (retinolkötő fehérje) kötve kerül ki a májból a vérbe (keringésbe); cink-hiány esetén ez a mobilizáció gátolt; mivel, hogy a cink szükséges a retinolkötő fehérje (RBP) szintéziséhez. A cink egy cink-függő enzim (a retinol-dehidrogenáz) révén szabályozza a retinol retinál-lá való átalakulását. A retinol retinallá való átalakulása egy kritikus lépés a szem retinájában lezajló vizuális ciklusnak. A cink ezen hatások révén hozzájárul a normál látás fenntartásához.
A szelén több úton is támogatja a szem egészségét, de cink nélkül nem tud hatékonyan működni a látás egészségének megőrzésében. Mindkettő a retinában, a szaruhártyában és a szemlencsében található más fehérjékkel és enzimekkel együttműködésben fejtik ki biológiai hatásaikat. A szelén a cinkkel együtt normális szinten tartja a szem belnyomást. A szelén fontos (a szem egészségében szintén szerepet játszó) E-vitamin felszívódásához is.
A réz hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Réztartalmú enzimek és vegyületek védik a szöveteket a szabad gyökökkel szemben, hozzájárulva a látásélességhez. A réz nélkülözhetetlen a C-vitamin felszívódáshoz, szerves formája a réz-glükonát pedig antibakteriális hatású. A réz szükséges több enzim, különösen a superoxid diszmutáz termeléséhez, amely a szervezet egyik legerősebb antioxidáns enzime.
A szaruhártya hámrétege és a szemlencse különösen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. A C-vitamin a szemeink számára rendkívül fontos kollagén termeléséhez is szükséges. Alapvetően ez a fehérje az, ami összetartja/egyben tartja látószervünket (a szemet a kollagén által fenntartott kötőszöveti burkok alkotják), illetve védelmet is nyújt számára. A C-vitamin segíti a szem apró és érzékeny hajszálereit abban, hogy a szerv legkisebb struktúráihoz is elszállíthassák az oxigénben dús vért, illetve a fokozott véráramlás által a szemszárazságot és az azzal járó kellemetlenségeket is segít csökkenteni.
A szemfolyadékban B2-vitamin is található, szerepet játszik szemünk szabad gyökök okozta károsító hatásaival szembeni védelmében és az antioxidáns szintek fenntartásában. Például szükség van rá a glutation védelméhez, mely a szemben is koncentráltan jelen lévő fontos antioxidáns. A ribofiavin védi a szemlencsét, hiánya szemkönnyezést, és a szemek fokozott fényérzékenységével párosul.
Kinek ajánljuk a Natur Tanya Lutein Pro Szemvitamint?
- akiknek fontos a szemük egészsége és meg akarják óvni a jó látásukat
- mesterséges fény mellett dolgozóknak
- számítógép előtti irodai munkát végzőknek
- okostelefont magas képernyő idővel használóknak
- erős fénysugárzás vagy napsugárzás kárósító hatásainak kitett személyeknek
- azoknak, akik szemfáradtsággal küzdenek, és a túlzott könnytermelés miatt diszkomfortérzésük van, és vörös a szemük vagy érzékenyek a napfényre
- éjszaka, rosszul megvilágított úton közlekedő autóvezetőknek
- gyakori TV-nézőknek
- felnőtt-, és időskorban levő személyeknek, nemtől függetlenül
- kiegyensúlyozatlan táplálkozás esetén, az étrend kiegészítésére
A kékfény hatása szemeink egészségére
A fejlett világban széles körben elterjedt probléma a napsugárzás és a számítógépek, táblagépek, illetve okostelefonok digitális képernyői által kibocsátott kék fény hosszú távú káros hatása.
A kék fény behatol a szembe, ahol elősegíti a szabadgyökök képződését. Ez rövid távon szemfáradságot, hosszú távon a látásfunkciók fokozatos romlását akár elvesztését is okozhatja.
A lutein a nagy energiájú kék fény természetes szűrője. A lutein kiegészítés növeli a makula pigment optikai sűrűségét, ami csökkenti a kékfény által okozott nem kívánatos hatásokat, javítja a látásteljesítményt.
Az UV és szemeink egészsége
Az UV sugárzásnak két fajtáját különböztetjük meg; az UV-A-t és UV-B-t. Az UV-B hiába hordoz nagyobb energiát, kevésbé káros a szemünkre nézve, mint az UV- A, mert elnyelődik a szem elülső rétegeiben, a szaruhártyában és a szemlencsében.
A szem karotinoidjai elnyelik a fényt a látható területről (400-500 nm hullámhossz), lehetővé téve számukra, hogy megvédjék a retinát és a lencsét a fényexpozíció által kiváltott lehetséges fotokémiai károsodásoktól.
Ezek a természetes antioxidánsok hozzájárulnak az összetett fiziológiai reakciók által termelt szabad gyökök kioltásához, és ennek következtében védik a szemeinket az oxidatív stressztől, az apoptózistól, a mitokondriális diszfunkciótól és a gyulladástól.
Makuladegeneráció és antioxidáns vitaminok
Az életkorral összefüggő makuladegeneráció a vakság 8,7%-ért felelős világszerte. Ennek egyik kockázati tényezője a zöldségekben és gyümölcsökben szegény étrend.
Számos tanulmány foglalkozott a lutein makula pigment optikai sűrűségének, a látásélességre és kontrasztérzékenységre gyakorolt pozitív hatásával. A luteint ilyen szempontból vizsgáló tanulmányok egyészen 1990-ig nyúlnak vissza.
Alacsony lutein szinttel, nagyobb az esély a makuladegeneráció kialakulására. Színes pigmentekben gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, makula pigmentek halmozódnak fel a retinában (sárgafoltban), ami csökkenti a makuladegeneráció kialakulását.
Régóta gyanítják, hogy antioxidáns vitaminoknak és nyomelemeknek előnyös hatása lehet időskori makuladegeneráció egyes formáiban. Ezzel kapcsolatosan a legfontosabb gyakorlati tudományos ismeretet az AREDS vizsgálat nyújtja, melyben 4757 beteget kezeltek faktoriális randomizáció szerint antioxidáns vitaminokkal, cinkkel, az utóbbi kettő kombinációjával vagy placeboval. A követési idő 6 év volt. A vizsgálat igazolta, hogy a magas kockázatú állapotokban (AREDS 3) az antioxidáns vitaminok és a cink együttes adása a látásromlásnak a kockázatát jelentős mértékben csökkentette.
Egy másik kutatás során 90 makuladegenerációban szenvedő személyt vizsgáltak, akik 10 mg/nap lutein pótlást kaptak étrendkiegészítő formájában, közel egy évig. Azt figyelték meg, hogy a lutein növelte a makula pigment optikai sűrűségét, ezzel javítva a látásélességet és a kontrasztérzékenységet is.
Szürkehályog és makulapigmentek
A tanulmányok szerint az étrendnek nagy szerepe van a szürkehályog megelőzésében. A szürkehályog oxidatív mechanizmusoknak köszönhető, ezért az antioxidáns tápanyagok rendszeres és megfelelő mennyiségben való bevitele megakadályozhatja vagy akár vissza is fordíthatja a kezdődő folyamatot. A tanulmányokban leggyakrabban szereplő ilyen antioxidánsok közé tartozik a lutein, zeaxantin valamint az A-, C- és E-vitaminok.
Az A-vitamin döntő szerepet játszik a rodopszin képződésében. A rodopszin, az opszin és a retina komplexe (az A-vitamin aldehid formája), elengedhetetlen a vizuális jel átviteléhez. Az A-vitaminnak 2 forrása van: állatok eredetű (máj, tehéntej, emberi tej) és növényi eredetű (narancs, piros vagy zöld gyümölcsök és zöldségek). A karotinoidok olyan mikroelemek csoportja, amelyek A-vitaminná (A-pro-vitamin karotinoidokká) vagy alternatív termékekké alakíthatók. Az első kategóriába, az A-vitamin termékekbe tartozik az α- és β-karotin, amelyek általában a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók, míg a második kategóriába a lutein, a zeaxantin és a likopin, amelyek a leginkább zöldségekben találhatók.
A lutein és a zeaxantin lipid alapú antioxidánsok, amelyek védik a szemlencsét azáltal, hogy elnyelik a fényt, amely oxidálja a lipideket a külső retinában.
Diabetikus retinopátia és lutein
Egy tanulmány diabéteszes retinopátiában (NPDR) vizsgálta a lutein kiegészítés hatását a vizuális teljesítménymutatókra, beleértve a látásélességet a kontrasztérzékenységet és a tükröződésérzékenységet a látásfunkciókra.
Az alanyok 10mg/nap luteint kaptak 36 héten keresztül. A 36. héten a luteint kapott csoport potenciális javulást eredményezett a kontrasztérzékenységben alacsony térbeli gyakoriság mellett. További vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy az ilyen beavatkozás kiegészítő terápiaként alkalmazható-e a cukorbetegek látásvesztésének megelőzésére.
Adagolási javaslat: Napi 1 filmtabletta, lehetőleg étkezés közben, bő vízzel lenyelve.
Összetevők: tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), mikrokapszulázott szabad lutein készítmény***, L-aszkorbinsav készítmény, csomósodást gátló anyagok (kalcium-foszfátok, zsírsavak magnéziumsói), cink-glükonát, DL-alfa-tokoferil-acetát készítmény, L-szelenometionin készítmény, fényezőanyag (zsírsavak), réz-glükonát, retinil-acetát készítmény, színtelen bevonat [tömegnövelő szerek (hidroxipropil-metil-cellulóz, hidroxipropil-cellulóz), nedvesítőszer (glicerin)], riboflavin. ***Zeaxanthint is tartalmaz (0.6-1,4%)
Hatóanyagok a napi adagban |
1 filmtablettában |
Mikrokapszulázott lutein (szabad forma) |
12 mg |
A-vitamin |
800 μg (2666,4 NE**)(100%*) |
E-vitamin |
10 mg (83,33%*) |
C-vitamin |
100 mg (125%*) |
B2-vitamin (riboflavin) |
3 mg (214,29%*) |
Szerves cink (cink-glükonátból) |
10 mg (100%*) |
Szerves réz (réz-glükonátból) |
1,2 mg (120%*) |
Szerves szelén (L-szelenometioninból) |
100 μg (181,82%*) |
*NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték.
Laktóztartalom: < 0,1 g/100 g **NE: Nemzetközi egység
Németországban, akkrenditált laborban bevizsgált, ellenőrzött szabad lutein tartalommal!
A Natur Tanya LUTEIN PRO független, akkreditált laborban bevizsgált készítmény. Termékünk szabad lutein tartalmát bevizsgáltuk; amelynek vizsgálati eredménye megerősíti, hogy a címkén feltüntetett aktív SZABAD LUTEIN hatóanyagtartalom a valóságnak megfelel és egyben az európai uniós szabályozásnak, így biztosítva az optimális élettani hatás elérését.
Szabad lutein tartalom vizsgálati módszer: SOP M 932, HPLC/UV
12 mg szabad lutein, ami 24 mg lutein-észternek felel meg.
- A termék 6 éves kortól alkalmazható
- A termék alkalmazható vérhígítók használata esetén
- A termék alkalmazható cukorbetegség esetén
- A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó!
Nettó tömeg: 38,88 g (54 db)